Program functionare restaurante
Acum cateva zile m-a sunat un reporter sa ma intrebe ce parere am despre noua lege referitoare la restaurante care tocmai a fost trecuta prin Senat.
Stupoare pentru mine, dar pana la urma din vina mea, nu stiam nimic.
Legea de care vorbim se refera la spatiile comerciale de la parterul blocurilor de locuinte care au nevoie de aprobarea specifica a Asociatiei de locatari pentru a functiona, precum si la orarul de functionare a restaurantelor aflate in aceste spatii: vara pana la ora 23 iar iarna pna ala ora 22.
Nu conteaza raspunsul dat respectivului reporter dar conteaza directia pe care legiuitorii acestei tari vor sa o dea acestei industrii. Cred ca de sus, de pe sferele inalte ale Parlamentului, industria restaurantelor se vede foarte neagra si urata, si atunci este evident ca ea trebuie tinuta in chingi cat mai groase ca un mare Bau Bau autohton. Totusi nu este asa. Totusi cred ca avem suficiente legi restrictive ca sa ma creem altele. Totusi cred ca avem nevoie de ochi indreptati in alte directii decat in aceasta zona care pana acum nu a reusit sa creeze o voce care sa strige la astfel de ” agresiuni “. Totusi cred ca reguli simple si logice sunt mai bune decat restrictii la restrictii la restrictii.
Lasand gluma deoparte nu cerd ca este cazul sa mai punem restrictii restaurantelor de toate felurile din aceasta tara, in conditiile in care si asa sunt destule. Strict referitor la acesta lege a programului de functionare cred ca ea este inutila pentru ca restaurantele situate in astfel de locatii au oricum nevoie de acordul Asociatiei de Proprietari pentru functionare ( este drept ca sunt vizati doar locatarii cu contact direct pe cele 4 directii ). Deasemenea, pot intelege orarul de functionare prin prisma zgomotului facut de restaurante, zgomot care are si el reglementarea de rigoare : exista norme care limiteaza zgomotul din timpul zilei sau din timpul noptii la niste valori foarte usor masurabile. Astfel, se dovedeste ca este suficient sa aplicam legile si normele existente nu sa creem altele noi si mai restrictive, de dragul de a crea ceva. Si apropo de zgomot, ce misto este sa acuzi restaurantele de astfel de lucruri cand zgomotul de fond al orasului este mai mare decat norma stabilita de lege. Oare cum ar fi daca cetatenii Bucurestiului ar da primariile in judecata pentru poluarea fonica la care sunt supusi…. asta ar fi cu adevarat interesant….:))))))))))
Mai este un aspect care poate fi deranjant in acest context si acesta se refera la tratarea inegala a competitorilor din aceasta piata. Astfel, un restaurant aflat intr-un bloc de birouri sau intr-o casa nu va avea astfel de probleme cu programul de functionare in timp ce unul aflat la parterul unui bloc de locuinte va fi obligat la un program restrans de functionare, ceea ce ii va putea cauza pierderi. Pana la urma clientul va prefera un restaurant cu un program mai lejer decat unul la care va fi dat afara la o ora fixa.
Sunt multe de spus in astfel de cazuri dar cred ca cel mai mult ma deranjeaza ideea de a ingradi continuu aceasta activitate si. in general, orice activitate. Sunt de parere ca statul nu ar trebui sa ingradeasca activitatea comerciala aproape de loc. Sa nu fiu gresit inteles: sa existe legi clare, care sa fie perfect aplicabile si aplicate si, cam atat. In rest, activitatea comerciala sa fie lasata libera pentru a produce plus valoare, pentru a fi impozitata, pentru a aduce progres si totul prin banii castigati de antreprenor pentru ca fara acest profit, cu parere de rau nimic nu ar exista
Si in incheiere sa ne gandim ca urmeaza legea impozitului forfetar care, ca un facut, tot la restaurante se refera…:)))))
Hits: 10878
Asta demonstreaza clar, necesitatea infiintari asociatiei restauratorilor care sa devina partener de discutii cu autoritatile. Stiu ca momentan sunt “vise” , dar pot deveni realitate daca se persista in acest sens. Dupa infiintare, asociatia poate intra in Romalimenta, care reprezinta interesele industriei. Poate pana la urma inteleg si ceilalti restauratori cat de importanta poate deveni aceasta asociatie. Parerea Mea…..
Greutatile vin din gasirea membrilor, din sincronizarea acestora, etc… va iesi pana la urma… si sper ca va reprezenta cu adevarat aceasta industrie… si vedem si cu Romalimenta
merci
Vad ca deja se aduna ani de zile de cand sunt astfel de discutii, cu asociatia restaurantelor.
Trebuie sa vina un independent sa se ocupe de treaba asta? :))
Te rog…daca tu crezi ca ai putea afce ceva mai repede…da’ vinu’ bun se face greu…:)
In anul care a trecut s-au facut multi pasi.
Cum mai este pe la Dublin ?
Te asteptam la conferintele Akademics!
wwww.akademics.ro
Am promis ca vin… asa ca luni de vedem acolo…:)
In Irlanda piata de restaurante e inca in suferinta, si se spune ca in 2010 se vor inchide cam 800 de restaurante din vreo 3000 in total.
Preturile au scazut cam cu 25-45% fata de 2008.
Industria de restaurante a cazut in propria plasa, fiindca si-a impus in perioada boomului economic (1995/2007) un nivel minim de salarii mai ridicat decat nivelul minim pe economie. Practic, acum, salariul minim pe ora in Irlanda e de 8,65 euro (oricum considerat mare), iar in restaurante cred ca se apropie de 10 pe ora, salariul minim.
In rest, avem 5 restaurante Michelin, 4 de o stea, trei dintre ele pastrandu-si stelele, doua castignadu-le anul trecut.
Tot anul trecut insa a dat faliment un restaurant Michelin.
Hristos a Inviat ! Ma numesc Florina Bughianu,asistent social la Biserica Sf Silvestru si ma ocup de cantina sociala a biserici Va multumim pt legumele pe care le-am primit in fiecare saptamana din partea dumneavoastra si imi cer iertare ca nu am reusit sa o fac pana acum,am avut adresa dumneavoastra de mail dar sa pierdut din motive tehnice.Va multumim inca o data si va dorim succes pe mai departe.
Welcome to normal life!
Catalin,
legea in cauza a mai functionat si pe vremea lui Ceasca. Pe vremea aceea insa multe restaurante aveau formatie si crede-ma, ca unul ce avea dormitorul exact deasupra restaurantului, nu era deloc placut. Important e ca legea sa fie interpretata in spiritul ei si nu in litera ei, mai exact, nu ma intereseaza pana la ce ora ai tu restaurantul deschis, lucrul care ma intereseaza este sa nu tulburi linistea, pentru ca asa e civilizat si asa e in toata Europa.
E foarte adevarat ca romanul, neam-prost de altfel, va incepe sa reclame ca aude galagie de la restaurant, chiar daca aceasta este inexistenta. E o chestie de educatie, iar romanul inca nu a invatat ca traieste intr-o tara democratica si va invoca tot timpul glorioasele vremuri ceausiste.
Parerea mea e ca daca ai re staurant la parterul unui bloc de locuinte, atunci restaurantul respectiv nu trebuie sa aiba formatie, nu trebuie sa organizeze NBA (nunti, botezuri, aniversari).
E parerea unui consumator, tu stii foarte bine ca parerea mea e una sincera si sper s-o tratezi ca atare.
BTW, raspuns la un post mai vechi, e adevarat ca mai sunt tari unde painea se trece in nota de plata, insa nu in Europa din care vreau eu sa fac parte. Si sa stii ca sunt destule restaurante si in Romania unde painea nu e trecuta la plata. Revenind la cazul meu, nota de plata a fost OK, cred ca daca ai majora pretul cu 5 sau 10% la toate produsele, si sa nu pui painea la socoteala, eventual si o sticla cu apa (de la robinet, ca daca ai filtru e cat se poate de potabila) imaginea “La Mama” ar avea de castigat
Si inca o paranteza si gata – asta o poti lua ca pe un sfat:
ma uit la piata de restaurante din vest. In Olanda spre exemplu nu exista nici-un restaurant cu specific romanesc.
Eu cred ca daca ai incerca sa intri pe piata de aici cu specificul “La Mama”, ai da lovitura. In Olanda lumea a migrat de la restaurantele traditionale, la semi-take-away-urile cu mancare gatita, adica localuri cu preturi joase si mancare gatita. Stiu ca e greu acum sa te impui in fata turcilor si chinezilor, insa eu zic ca e loc. Si ar fi o optiune de viitor.
In Alkmaar, exista restaurantul “Tata Rada” al carei proprietar este o Romanca(Stela Goslinga). Specificul este Est European. http://tata-rada.nl/info.html Pofta Mare!!
Buna seara, dorind sa trec peste speculatiile (of-urile) vizitatorilor acestei pagini, cred ca este important sa se lucreze la Codul Bunelor Practici in Gastronomie daca vrem ca ea sa caracterizeze Bucataria romaneasca, distantind-o de etichetarea de “bucatarie familiala”, fara reguli stricte cunoscurte si aplicate in acele restaurante care au pretentii “gastronomice” dar ……
Joi, la Constanta ,avem o actiune -apel legata de crearea retelelor de colectare si transformare a Uleiului vegetal uzat” pt a deveni materie prima regenerabila. V-as ruga sa imi trimiteti cateva puncte de vedere sau materiale de care dispuneti. Sigur ca am fi bucurosi si de participare.
Ce este ” bucataria familiala ” de care vorbim ? Probabi;ln ca imi scapa mie ceva sau restaurantul de familie tocmai asta ar trebui sa insemne ? Oare nu asta cautam prin diversele state cand ne miram ca ne serveste proprietarul sau baietelul acestuia de 8 ani ?
Cred ca incepem sa devenim ” mai catolici decat Papa ” ?
Ce legatura are colectarea uleiului vegetal uzat cu acest Cod ?
… scuze … dar nu prea inteleg… in rest, succes la colectare…:)
Buna ziua!Bine v-am gasit, sunt nou pe aici,de putin timp am intrat pe piata cu o cafenea,iar cazul face sa fie intr-un parter de bloc.Legea referitore la programul de vara si de iarna ma afecteaza ff mult. Majoritatea clientilor, prietenilor ies din casa dupa ora 21 sau chiar 22,atunci cand, impus de guvern, eu ar trebui sa inchid pierzand automat clienti.In plus am pe doamna de la etajul 1 care ma tot ameninta ca se duce la primarie cu reclamatii.Eu nu dau muzica tare,nu organizez evenimente,iar clientii care vin in acest local sunt persoane “selectate”,doar ca am avut mai multe divergente.Nu cunosc ff bine legile si vroiam sa stiu daca raman peste acest program impus de lege, ce pot patii legal vorbind.Va multumesc mult de tot
Buna seara! Locuiesc la etajul 2, intr-un bloc unde la parter este un restaurant. Proprietarii localului, (sunt 3 asociati) “”ne rad in nas”” vis-a-vis de activitatea lor, adica au amenajat o terasa pe trotuarul public, au blocat calea de acces in spatele blocului, au montat o instalatie de sonorizare – pe terasa – pe care bineinteles o folosesc de la ora 10.00 pana la orele 00.00 si uneori dupa. Cand au deschis restaurantul au spus ca nu au nevoie de ACORDUL ASICIATIEI DE PROPRIETARI, si ne-am trezit cu “”galagia”” in casa. In urma sesizarilor facute la Registrul Comertului am primit urmatorul raspuns : “societatea nu are nevoie de Acordul Asociatiei de Proprietari” (raspuns oficial).De la Primaria de Sector si Primaria Generala referitor la ocuparea abuziva a trotuarului si a scarilor de acces in spatele blocului am primit urmatorul raspuns OFICIAL : “societatii i s-a dat spre intretinere spatiul verde amplasat pe trotuar (acest spatiu este situat la 3 metri de bloc).De la Ministerul Mediului, deoarece nu au construitt un burlan de evacuare a mirosurilor provenite din bucatarie, si toate aceste mirosuri le suporta toti proprietari, am primit urmatorul raspuns OFICIAL : “societatea a fost somata sa monteze tubulatura necesara evacuarii mirosurilor provenite din bucatarie”” (au trecut 2 ani si 6 luni de atunci nici pana acum nu au instalat acel burlan). Institutia care se ocupa cu poluarea fonica a venit sa masoare nivelul decibelilor in cursul zilei, in conditii de trafic intens, raspuns : “nivelul fonic este in parametri”. De la Disciplina in Constructii ( au modificat total fatada blocului) am primit raspunsuri de genul : ” NU s-a umblat la structura de rezistenta.
In incheiere, eu sunt total de acord cu aceasta ultima lege privitoare la programul de functionare, fiind “”calda”” poate cei care trebuie sa aplice legea o vor si aplica.
Salut
neaplicarea legii nu reprezinta o justificare pentru aparitia altor legi si mai proaste.
Ceea ce ai povestit este destul de urat, prea evident pentru a nu se lua nici o masura… macar de ochii lumii…prin comparatie pot sa-ti spun ca in cadrul unui sector din Bucuresti, acum ani buni, o persoana cu suficient de multe relatii nu a reusit sa deschida un restaurant la parterul unui bloc pentru ca o singura persoana s-a pus contra…deci, nu stiu ce sa-ti spun despre situatia povestita de tine.
Salut….
Tot ce ti-am spus se poate verifica, daca doresti sa afli locatia iti pot trimite un mail cu mai multe detalii.
….Si o alta situatie, la parterul unui bloc, intr-un spatiu cu destinatie comerciala, se face productie cu utilaje de 12 tone. Se prelucreaza calupuri de metal, mari cam cat o roata de masina. Acele utilaje cand incep sa lucreze nu produc zgomot mare, dar produc vibratii care se simt, eu personal cred ca sunt destul de daunatoare blocului.
Nici asta nu este in ordine dar… asa cum ti-am spus… parerea mea… neaplicarea unei legi nu poate fi motiv pentru creerea unor legi si mai proaste…:)
De asta ce ziceti ?
:http://www.youtube.com/watch?v=Vj9RChFBlyc&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=EY7frb0KaRQ&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=0Fa1JbNI8Zo&feature=related
o nunta… nu am ce sa spun… si ma refer la celelalte inregistrari de pe youtube.
referitor la filmuletul cu nunta … la noi “”” e ceva normal ca rromi sa-si manifeste traditiile unde vor””” , altfel e discriminare. daca iti aduci aminte acum cativa ani au blocat o strada, ca sa faca nunta un mare borfas, pardon “””rrom””” , isi marita fata. nu mai ma surprinde nimic in “R”Romania
referitor la filmuletul cu nunta … la noi “”” e ceva normal ca rromi sa-si manifeste traditiile unde vor””” , altfel e discriminare. daca iti aduci aminte acum cativa ani au blocat o strada, ca sa faca nunta un mare borfas, pardon “””rrom””” , isi marita fata. nu mai ma surprinde nimic in “R”Romania. DE CE TREBUIE SA-I SUPORTAM???
Nu este normal sa blochezi strazi sau alte chestii din acelasi repertoriu… pentru asta ar trebui sa existe politie. nu legile dure rezolva problemele ci aplicarea riguroasa a legilor existente.
cat priveste nunta respectiva… sunt lucruri mult mai rele sau mai urate decat ceea ce se vede in acele filmulete… iar ei , amaratii, nici nu au sperat atata publicitate…:)
Apropo de faza cu zgomotul…..este permisa organizarea de chefuri in curtea restaurantului tau, avand in vedere ca in apropierea locatiei exista blocuri? Si poate mai exista oameni care nu prea suporta zgomotele?