Fondul meu de pensie

Ieri am luat o decizie la care ma gandesc de mult: am decis sa-mi micsorez salariul la cat se poate de putin – minimul pe economie daca este posibil – iar diferenta de taxe aparuta sa o pun intr-un cont de care sa nu ma ating in urmatorii ani pana la pensie. Astfel, imi creez propriul fond de pensie.

Nu este un atac la nimeni, nu este o decizie conjuncturala, este doar un calcul aritmetic simplu, care imi arata ca pentru urmatorii 25 de ani de acumulare, imi voi asigura o pensie mult mai mare decat cea pe care as obtine-o in sistemul clasic.

Am facut calcule simple plecand de la tot felul de valori ale salariului brut sau net si, cu parere de rau pentru sistem, am ajuns la aceeasi concluzie. In contextul in care asistenta spitaliceasca este identica pentru un rrom care nu plateste nici o taxa, sau pentru cineva care plateste taxe diferite ca valoare, in contextul in care invatamantul este acelasi pentru toti, in care siguranta pe strada este aceeasi pentru toti, cred ca este datoria mea fata de mine in primul rand sa am grija de mine: deci, imi creez propriul fond de pensie,… cu un singur beneficiar…:)

Totul pare frumos dar trebuie sa recunosc si deficientele acestei decizii: salariul va fi aproape nul, deci va trebui sa am surse alternative de venit ( chirii, dividende ), imi va fi mai greu sa iau credite personale ( Doamne ajuta ! ), etc.

Practic, sunt multe bune si rele in aceasta decizie, dar cred ca daca fiecare dintre noi ar face acest calcul simplu, ar ramane uimit de diferente. Ah… era sa uit… si va trebui sa-mi asum doua mari neajunsuri:  va trebui sa decid periodic, atat sa nu ma ating de acesti bani – cat de mare va fi tentatia…:) – dar si, mai important,… cum sa negociez cu bancile pentru acesti bani, pentru a avea eficienta maxima.

In rest, chestii normale de pensionar: sah in Cismigiu, vacanta la Amara, Revelion la Romexpo, telenovele si, supararile pe tineretul din cartier care nu vrea sa stie ce greu era pe vremea noastra…:))

Hits: 345

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
7 raspunsuri
 1. Raul
  Raul says:

  atentie la sursele alternative de venit…sunt alternative viabile doar deocamdata, dar cred ca ne asteptam cu totii ca guvernul sa umble si pe-acolo… deja se prefigureaza o cota unica de 20% (si sa nu uitam ca dividendele au fost intotdeauna dublu-impozitate)

  PFA este deocamdata o alternativa mai buna (nici ea, insa, protejata de capriciile ficale). Offshore?

  Răspunde
  • Catalin
   Catalin says:

   Nu stiu ce va fi… stiu doar ca fiecare dintre noi ar trebui sa aibe grija de el insusi.
   Eu ca angajator as fi cel mai fericit sa dau o suma oarecare angajatului si acesta sa isi plateasca toate datoriile catre stat singur… cat vrea la sanatate, cat vrea la somaj, etc… ok, in baza unor legi care sa reglementeze acest ” cat vrea ” functie de niste praguri care sa-i asigure acestuia niste posibile servicii ( de ex: platesti la sanatate si beneficiezi de acele servicii pt care ai platit ).

   Răspunde
 2. Silviu
  Silviu says:

  Perfect de acord Catalin dar cu un singur amendament! Tu ai de ales! Altii din pacate… Dar e bine si asa…

  Daca-mi permiti…deunazi, mi-a ajuns la urechi ipoteza instituirii, deja faimosului se pare, “fond al solidaritatii” urmare caruia, toti angajatii companiilor de stat sau ai companiilor cu capital majoritar de stat (ma numar printre acestia) vor fi (atentie!!!) TAXATI cu 90% la castigul net ce depaseste o anumita suma! La asa veste, reactia nu poate decat sa fie una de… lehamite si de parere de rau in acelasi timp!!! Parere de tot pentru ca nu am fugit mancand pamantul din Romania cand am avut sansa! Dar nu-i nimic… n-au intrat zilele in sac… Probabil o sa ma cheme Sylvian Alan George, o sa vorbesc o franceza stalcita si nu o sa recunosc niciodata ca m-am nascut in partea intunecata a lumii! Sans regrets…

  Răspunde
  • Catalin
   Catalin says:

   Salut Silviu

   nu fi atat de radical… bine si rau exista peste tot. Intradevar, o decizie ca cea spusa de tine nu are cum sa cada bine… nici nu cred ca o vor pune in aplicare… pana la urma si aceasta perioada va trece. Ideea mea cu fondul de pensie, care nici macar nu este originala – pe net a circulat o varianta simpla de calcul – are valabilitate atat in acest moment cat si in aproape oricare moment trecut sau viitor.
   Si ” sans regrete “, inteleg… dar in uikend… cu cine mai bei un spritz ?
   🙂

   Răspunde
   • Silviu
    Silviu says:

    “spritz on-line maestre, spritz on-line…” si da, sunt radical pentru prima data in viata mea in acest sens! e haiducie ce fac mizerabilii!

    Răspunde
 3. Cristi Roman
  Cristi Roman says:

  eu sunt complet nemultumit de cum imi merge pensia privata din RO, la fel, in cei 6 ani de cand am acolo, daca puneam aceeasi suma intr-un cont, acum aveam cel putin suma depusa (plus dobanda, mica, nu conteaza), acum insa am mai putin decat am depus 🙁 .
  bine ca am aflat (chiar de f curand) ca totusi voi avea si o pensie din romania, mica cum va fi, chiar daca nu voi mai reveni niciodata acolo, doar fiindca am 12 ani pe cartea de munca in RO….

  Răspunde
 4. Siderite
  Siderite says:

  A fost o prezentare draguta la TED in care un tip explica cum la fiecare 7 ani de munca, ia un an sabatic si isi inchide firma. Spunea ca daca isi ia perioada destinata pensiei si scoate 7 ani de acolo si ii intercaleaza cu viata lui, poate sa se bucure de timpul liber cind inca mai conteaza.

  In consecinta am facut un calcul: citi bani trebuie sa pun intr-un cont in banca cu dobinda reala de 4% pe an pentru a avea un an liber dupa 6 ani de munca. Raspunsul a fost surprinzator pentru mine: 15% din salariu. Sper sa fi facut calculele bine 🙂

  Răspunde

Lasă un răspuns

Doresc să intre în discuție?
Simțiți-vă liber pentru a contribui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *