Forumul Vinul.ro
Zilele acestea, adica 13 si 14 aprilie, am participat la Forumul organizat de Vinul.ro, atat in calitate de vorbitor cat si in calitate de simplu participant.
Am avut ocazia sa ma reintalnesc cu persoane active in industria vinului a distributiei, etc…, oameni constienti ca in aceasta perioada, poate mai mult decat in altele, trebuie sa cauti solutii pentru a fi mai bun, pentru a fi mai aproape de client.
Pentru mine a fost un timp castigat si de aceea m-am mirat vazand ca totusi, pentru foarte multa lume, evenimentul nu a reprezentat un interes. Si cand spun asta, ma refer la faptul ca asteptarile mele erau sa nu am loc de sutele de persoane si, de fapt, audienta a fost normala, cateva zeci, pana la 100 de persoane. Daca din partea producatorilor de vin prezenta a existat, din partea reprezentantilor de restaurante…., doi ametiti…:)). Eu si cu o persoana noua in domeniu, dar care, dupa doua luni de la deschiderea propriei locatii…, a avut ce sa spuna…:)
Scriu acest articol in special pentru cei din industria de restaurante. Ne intereseaza clientii finali, ne intereseaza ca in negocierile pe care le avem cu diversii nostri furnizori sa fim cat mai eficienti…, dar cum sa facem asta daca nu ne cunoastem unii pe altii, daca nu ne cunoastem nevoile, problemele ? Nu inteleg de ce managerul sau proprietarul unui restaurant nu este intersat de asa ceva. Poate ca am eu un obicei prost, anume acela de a merge la targuri de profil ? Acela de a vedea in permanenta care este directia in care se misca lucrurile ? Acela de a fi la curent cu noutatile pentru a da clientului mai mult ?
Vineri dimineata, in legatura directa cu acest Forum am fost invitat sa particip in calitate de jurat la un concurs de vinuri. O experienta extraordinara, pentru ca mi-a aratat cum sa apreciez un vin, altfel decat: imi place / nu imi place. Apoi a urmat o sesiune de Speed Networking, in care am intalnit cativa producatori noi… Poate vom face , poate nu vom face afaceri impreuna dar…, ne-am cunoscut, si acesta e primul pas.
In fine…, pot spune ca Forumul a fost un succes, pentru mine cel putin asa a fost; mai ales ca am plecat cu idei noi pe care le voi folosi. Si cum sa nu fie asa ascultand speakeri precum Carmen Savu ( Parma Food ), Liviu Grigorica ( Oprisor ) sau Catalin Paduraru ? Sau pe Nikolai Tand ?
Ma gandesc ca daca ramai conectat la afacerea ta ar trebui sa fii in permanenta preocupat de schimbarile din domeniu. Imi pare rau ca intr-o industrie afectata de situatia economica, marginalizata de autoritati si in general de catre lume nici macar noi, cei din interior nu dorim sa fim mai buni. Mi-ar fi placut sa am langa mine, ca parteneri in discutii constructive reprezentati ai lanturilor de restaurante sau a restaurantelor care au un cuvant de spus in ospitalitatea bucuresteana. Si motivul este unul singur: majoritatea restaurantelor au o selectie de vinuri proasta, nu ofera vinuri la pahar, nu se preocupa…. Si, pentru ca nu vreau sa acuz pe nimeni, nu spun acest lucru pentru a pune pe cineva la zid ci pentru ca, la final, clientul trebuie educat… si aici cred ca noi, proprietarii de restaurante avem partea noastra de obligatie….:)
La finalul primei seri, la cina festiva, am aflat rezultatele concursului. Vinuri noi, necunoscute publicului sau macar noua profesionistilor ataca piata. Poate ca le va lua ceva timp sa intre in mintea consumatorului dar, cand o vor face, noi, oamenii normali care mergem la restaurante, vom gasi bucurosi vinuri bune in meniuri si…, iertati-mi patriotismul putin desuet… vinuri romanesti cu care sa nu ne fie rusine: Vila Vinea, Panciu, Averesti… si lista continua.
Hits: 21040



Lasă un răspuns
Doresc să intre în discuție?Simțiți-vă liber pentru a contribui!