Puterea unui restaurant

            Am spus intr-un articol precedent ca eu cred ca industria eestaurantelor poate misca din loc economia unei tari. Nu am sa spun ca fiind la pamant, economia unei tari poate supravietui doar prin aceasta supapa dar, resursele si rotitele pe care le poate misca aceasta industrie, pot trezi din somn un urias fara vlaga.

            Actuala criza are ca si origine si nebunia mondiala a constructiilor si a speculatiilor imobiliare si financiare. Nu prea conteaza cum a venit pana la urma si nici cum v-a pleca ea. Totusi nu pot sa nu ma uit cu tristete ca in continuare se vorbeste de relansarea contsructiilor, de reluarea creditarii etc.

            Poate parea frivol, dar asa cum industria constructiilor, sau cea metalurgica si constructoare de masini ( aici vorbim de toate tipurile de masini nu doar automobile ) pot sta la baza unei economii puternice tot asa eu cred ca industria restauratiei in particular si turismul in general pot fi un alt stalp de baza al societatii.

            Spun asta pentru ca este una dintre industriile care prin ceea ce antreneaza pune in miscare foarte multe alte ramuri ale economiei.

            Ca sa deschizi un restauramt ai nevoie de un spatiu. Pe care platesti o chirie sau il cumperi. Deja a aparut un impozit si cineva deja traieste bine de pe urma acestei activitati inca inainte de deschidere. Pentru amenajare este implicata o firma de amenajari interioare ( chiar si in regie proprie meseriasii implicati sunt similari ) si apare un consum de materiale de constructie, manopera, etc. Deasemenea apare racordarea la utilitati. Mobilierul, vesela, uniformele, tacamurile, corpurile de iluminat si sa nu uit, utilajele de bucatarie au creat deja o multitudine de conexiuni.

            Din momentul deschiderii apar alte consumuri: materiile prime care pun in miscare agricultura, servetelele ( care pot fi impresionante ca si cantitate), utilitatile, etc. Oamenii angajati platesc impozite. Clientii platesc cu bani pe care proprietarii ii depun in banci.  Si tot ciclul acesta este perpetuu,… si daca cineva ar avea curajul sau stiinta sa-l inmulteasca cu numarul de retsaurante din Bucuresti,… sau din tara !? Atunci am vedea ca probabil 5 sau 10 % din populatia activa a acestei tari munceste direct in aceasta ramura. Si oare cat la suta indirect ? Am vedea ca poate 10 sau nu stiu cat la suta din productia de carne a Romaniei se consuma in restaurante sau ca nu putem produce atatea rosii sau altceva incat sa ne asiguram consumul.

            Si atunci am intelege ca trebuie sa miscam si celelalte ramuri tocmai pentru ca o ruda saraca si umila cum este restauratia in Romania poate fi baza si sustinatoarea probabil a altor cresteri.

            Si ne-am putea lauda in brandul de tara cu cateva restaurante fantastice care sa duca numele tarii GRATUIT oriunde in lume. Si i-am putea face pe turisti sa se minuneze nu numai de castelul Bran ci si de cascavalul afumat de alaturi sau de mamaliguta banala de langa sarmalute. Si poate am descoperi ca vinul romanesc se poate bate de la egal la egal cu cel din alte tari si poate,…, si poate…

            Iar pentru asta nu trebuie mari investitii ca in cazul constructiilor sau altor ramuri ale economiei. Si nici mari subventii.  Vrem doar sa punem niste mese oriuinde credem ca se poate. Vrem ca autorizatiile sa fie o formalitate. vrem legi clare si echitabile. 

            Adica vrem ceva foarte simplu: vrem sa fim lasati sa ne facem treaba…

Hits: 808

23 raspunsuri
  1. Emiru
    Emiru says:

    Dupa precedentele interventii pe care le-am avut aici, pe blogul tau, am incercat sa compar tot mai mult calitatea restaurantelor de la noi cu cele de afara. Rezultatele se vad de la o posta: suntem peste cei de afara la capitolul “gatit”, insa sub ei la capitolul “servit”. Si aici nu e vina patronilor, ci a lipsei de educatie a chelnerilor. Multi dintre ei inca nu realizeaza ca un serviciu corespunzator ii aduce si bacsisul pe care il asteapta. Peste tot in lume chelnerii au salarii mici, grosul venind din prestatia lor in fata clientului. Iar pentru asta nutrebuie sa fii nici cine stie ce “macho”, si nici o diva ce suceste gaturile barbatilor, ci sa stii cum sa zambesti si mai ales, ce si cum sa vorbesti. Iar asta se invata in cei 7 ani de acasa si urmatorii 10-12 ani de scoala. Sincer, eu nu as angaja un ospatar care asculta manele. Poate parea comica sau discriminatorie afirmatia mea, insa muzica pe care o asculta caracterizeaza destul de mult personalitatea si educatia unei persoane.

    Răspunde
  2. Emiru
    Emiru says:

    Si inca ceva:
    chestia cu vinul comporta 2 aspecte diferite:
    – vinul la carafa – aici intr-adevar ne batem cu italienii, francezii de la egal la egal
    – vinul la sticla – e relativ, pentru ca noi inca nu avem o scoala de oenologie si de degustatori de vinuri. In general gusturile consumatorului roman difera f mult de cele ale unui degustator autorizat. Vinurile romanesti sunt considerate vinuri “dulci” in afara tarii, si deci de calitate inferioara.

    Pe de alta parte nu trebuie omisa tuica de prune, ca starter. Asa cum restaurantele grecesti ofera un ouzo din partea casei, la fel ar putea si cele romanesti sa dea o tuica. Nu trebuie sa fie una tare de 40 de grade. Una de 30-32 grade e suficienta, cu atat mai mult cu cat pastreaza mai bine aroma fructului.

    Răspunde
  3. Catalin
    Catalin says:

    @Emiru
    Bine ai revenit
    … sunt restaurante unde se ofera tuica de prune ” din partea casei ” si asta de peste 10 ani ( este drept ca nu vara ci in restul anului ).
    Cred ca nici macar chelnerii nu sunt de vina pentru ca nu stiu sa zambeasca ci, analizand la rece, cred ca problema este de sistem. Traim, cu parere de rau, intr-un sistem in care valoarea nu mai conteaza si asta te face tot mai nefericit ca om. Oamenii pe strada sunt gri si tristi, orasele sunt triste,…, pana si programele de divertisment sunt triste…:). Intorcandu-ma la restauratie, pana la urma noi, proprietarii, avem datoria de a lupta pentru zambete… si arar, chiar ne reuseste.

    Răspunde
  4. Mihai
    Mihai says:

    Revin si eu… Mare pacat ca aceasta industrie nu este sustinuta de autoritati asa cum se face dincolo. Deja in Franta Tva-ul ptr alimentatie publica a fost redus la 5,5 % http://www.france24.com/en/20090701-french-bills-to-drop-after-vat-cut-restaurant-business-tax .Pe de alta parte managementul restaurantelor au facut si f multe reduceri, happy hours, promotii etc iar in acest moment in Paris totul e full. O masa de 2 pers care acum 1 an costa cam 60-70 euro a ajuns acum in jur de 40. Multe restaurante si-au marit si programul, ajungand sa inchida si dupa 2 noaptea.Aceste informatii sunt destul de fresh(de saptamana trecuta). Deci se poate!!!! Nu si la noi…….. Ce-i de facut Catalin?

    Răspunde
  5. Catalin
    Catalin says:

    @Mihai
    Scrisesem deja acest post si ma gandeam daca sa ii dau drumul sau nu cand am auzit aceasta stire. Este diferenta dintre Franta si Romania. Pana la urma sa ne gandim si la impozitul forfetar, la ordonanta privind deductibilitatile, la reautorizarea anuala, la greutatea cu care obtii aprobarea unei terase, etc.
    Parisul avea acum cativa ani in jur de 30 000 restaurante in timp ce in toata Romania nr lor nu cred ca ajunge la 20 000. Un TVA micsorat ar tine cash mai mult in buzunarul restaurantorului si ar permite acestuia din urma scaderea preturilor sub limitele actuale fara sa se ” prostitueze “.

    Răspunde
  6. Cristi Roman
    Cristi Roman says:

    Si in Irlanda au inceput sa scada preturile simtitor de cind cu criza. Au inceput sa rasara o sumedenie de all-you-can-eat la €9,90, ceea ce e ff bine pentru preturile din Irlanda.
    Din ce-am observat, la promotii, daca anul trecut majoritatea ofertelor erau 2 meal courses la €22-25, acum oferta a ajuns la €17-19.
    Cea mai bun veste e la bere – daca anul trecut nu gaseai bere sub €5, acum mai peste tot e €4,50-4,80 – iar in centru deja a aparut de vreo 2 luni un local in care oricind, orice bautura e €3,50. Mult pentru o apa sau o cola, dar foarte putin pentru bere sau un pahar de vin.

    Răspunde
  7. Catalin
    Catalin says:

    @Cristi Roman
    se incearca o resuscitare a consumului mergand cu marjele de profit la blana. ( ce profesional am spus-o ). Daca totusi se incearca micsorarea preturilor fara vreun suport din alta parte comerciantul intra in faliment pana la urma. Acesta este si motivul pentru care prin Europa s-au inchis si se inchid multe carciumi.
    Am mai spus ca daca iti poti permite sa scazi preturile in acest mod fara sustinere, fara sa te atingi de gramaje, etc, atunci clientul ar trebui sa se intrebe cat l-ai furat in trecut.
    Pe de alta parte, este o perioada buna de scadere a costurilor. Fata de Romania, tarile vestice au avantajul monedei de referinta stabile. Sunt curios ce se va intampla din iarna daca euro va depasi pragul de 4.7 ron. Acum la noi este doar o dulce acalmie…
    Si ca sa inchid, mi-as dori sa pot vinde berea cu 3.5 euro…:) altfel ar arata contul de profit si pierderi….:))

    Răspunde
  8. Mihai
    Mihai says:

    Cert este ca trebuie sa facem ceva “sa mai miscam paletii”.Nu putem sta cu mainile in san! Eu unul cel putin m-am mai agitat in ultima vreme pentru a gasii noi solutii.Stii, le spunem cu totii “Solutii de criza” dar aceste solutii trebuiau aplicate cu mult inainte de a incepe furtuna. Oricum, dupa cum bine spuneai mai sus micsorarea preturilor fara o baza reala duce implicit la faliment. Eu unul as prefera sa nu mai vand, decat sa maresc gaura. De aceea un Tva redus, ar fi o gura de oxigen bine venita. Si pun pariu,ca in acest caz multi manageri de restaurante, vor lua decizia cea corecta. Mai jos iti trimit link-ul unui restaurant deosebit din Sibiu. Nu stiu daca ai avut ocazia sa-i vizitezi, dar eu unul am fost placut impresionat. Din pacate in curand se va inchide. http://www.max-restaurant.ro/

    Răspunde
  9. Emiru
    Emiru says:

    Cristi
    Incepe sa-mi para rau ca nu i-a lovit prea tare criza si pe olandezi, ca aici preturile nu prea au dat inapoi. Doar in Cartierul Felinarelor Rosii e superoferta: 2 la pret de 1. 🙂

    Catalin
    De acord cu tine. Viata gri din Romania isi pune amprenta. Urmaream acum vreo cateva saptamani un episod foarte reusit de la Garantat 100%, in care exact despre asta era vorba, despre stres si reactiile la stres.

    Răspunde
  10. Emiru
    Emiru says:

    @Catalin si Mihai
    Cum vedeti diferentierea restaurantelor de pub-uri in varianta romaneasca. Eu sincer sa fiu inca n-am perceput, mai ales in conceptia populatiei. lumea parca nu intelege ca la restaurant se vine pentru a manca, evident si o bautura, maxim 2 (insemnand pahare nu sticle), de multe ori omu vine, poate mananca insa se si intinde la sprit, pana cade sub masa. Poate ca in Bucuresti s-a mai schimbat, nu-mi dau seama, insa in Constanta spre exemplu, eu m-as duce la pub, chiar daca nu sunt prea multe, insa ce te faci ca acolo nu gasesti bere la halba. E inadmisibil un pub ca Champions, care se intinde prin toate marile orase sa nu aiba bere la halba, iar aici nu e vorba de o zi, 2, ci de saptamani in sir.
    Au norocul ca nu sunt de la Prot Cons, ca le inchideam sandramaua, nu de altceva dar ne facem de ras fara sa ne dam seama.

    Răspunde
  11. Catalin
    Catalin says:

    @Emiru
    Romania are propriile amestecuri de crasme. Nu prea exista pub-uri cinstite, carciumile, multe dintre ele, au meniuri amestecate ( mancare romaneasca, italieneasca si internationala in acelasi meniu ), si multe alte exemple de acelasi gen. Trebuie luate asa cum sunt. Bucurestiul mai are un cap si o coada dar provincia, in marea ei majoritate este …. Prin acest blog cred ca am scris parca cum in Moldova, in restaurante nu gasesti bucate moldovenesti traditionale ci numai ” fineturi ” straine, ex care imi place mult fiind gulasul , care are la ingrediente: sos Napoli….:))
    Ne bucuram de ceea ce avem si speram si tragem nadejde ca vom avea mai mult

    Răspunde
  12. Mihai
    Mihai says:

    Hmm…. Sunt jucator de Darts.Sunt chiar inscris si in Federatia Romana de Darts. ok! Exista in acest moment foarte multe concursuri la care particip, si care majoritatea acestora se tin in Puburi. Exista chiar si o liga in Bucuresti(cu 20 de echipe), ale caror echipe isi au Venue-ul intr-unul din Puburile cunoscute din Bucuresti. Practic acest “sport” de vreo 12 ani, si pot sa spun ca am intrat in foarte multe Puburi din Bucuresti si Tara. In Romania din punctul meu de vedere se disting 2 tipuri de Puburi:Puburi Englezesti(sau Irlandeze) si Kitch Puburi (servesc inculsiv pizza ). Imi place foarte mult White Horse din Bucuresti.Cu mici exceptii, puburile noastre nu au nici o treaba cu cele de afara.Parerea mea!! 🙂

    Răspunde
  13. Emiru
    Emiru says:

    Mihai
    eu sunt jucator de bridge, inscris in FR Bridge, dar si in Federatia Olandeza de bridge. Aici, in Olanda jucam intr-un pub, vara e si mai misto ca e un fel de Cafe-drive, in fiecare saptamana jucam in alt pub. In Romania n-ar fi posibil, ca nu ai pub-uri cate saptamani are o vara 🙂 (exceptand Bucurestiul, dupa cum aminteati voi).

    Răspunde
  14. Catalin
    Catalin says:

    @Emiru

    @Mihai
    Darts, bridge, … parca vorbeam de haleala…:) sau ramanem la socializarea din restaurante. Sunt impresionat sa vad ca mai exista o FR Bridge in Romania, nu de alta dar de pe vremea facultatii nu am mai cunoscut pe nimeni care sa joace. Sunt invidios.
    Apropo,… nici in Bucuresti nu cred ca ai atatea Pub-uri, macar romanesti ca adevarat irlandeze, niet.

    Răspunde
  15. Cristi Roman
    Cristi Roman says:

    Oho, Catalin, nu pomeni de alaturare pub irlandez din Bucuresi cu pub irlandez de la mama lui 🙂 .
    Cit am locuit in Bucuresti, recunosc ca mi se pareau OK puburile “irlandeze” din Bucuresti, alea 2-3; normal, n-aveam termen de comparatie.
    Acum n-as mai intra nici mort intr-un “pub irlandez” din Bucuresti – poate doar maximum 4 metri, ca “miros” din prima daca e pe bune sau nu :).
    Pubul irlandez inseamna lemn (absolut tot mobilierul), inseamna cel putin 5-6 tipuri de bere la draught (la pint, umplut chiar pina unde se termina paharul), inseamna zeci de oameni, sau chiar sute ingramaditi, inseamna harmalaie, inseamna barmani care au si chiar 60 de ani si care fac asta de 45 de ani, inseamna veselie multa, NU mai inseamna deloc tigara/fum de tigara, inseamna fete de 20 de ani si femei de 50 de ani imbracate, unele, ca pe centura (da, cam asta e adevarul). E un iures in care poti obosi dupa 15 minute, daca nu esti obisnuit cu atmosfera.
    Si da, uneori, pubul irlandez inseamna si mincare. Asa zisa pub food – un fel de fast food mai elaborat un pic si mai scump.

    Răspunde
  16. Mihai
    Mihai says:

    @Cristi Roman

    Sa stii ca acum vreo 10-15 ani, cand de abia aparusera aceste puburi Irlandeze, gaseai Bere la Pint(inclusiv bere rosie Kilkenny),iar Cottage Pie-ul e foarte bun. Intre timp au devenit mult mai comerciale iar multe din produsele pe care le-au avut la inceput au cam disparut, desi patronii(din cate stiu) sunt britanici. Goana dupa profit si binenteles dorinta de a deveni mult mai eficienti, ii face sa inlocuiasca produse care nu ar trebui sa lipseasca in astfel de locatii. Parerea mea :)!!

    @ Emiru

    Care este diferenta in Olanda, dintre Cafe-drive si Cafe-Shop? Am fost de cateva ori in Olanda si n-am intalnit nici un Cafe-drive.Adevarul este ca nici n-am cautat! 🙂 Apropo de Bridge, tatal meu e mare jucator, dar de aprox 10 ani nu a mai jucat decat pe net. Chiar imi spunea acum cateva luni ca ii este dor de o partida de Bridge,face to face, dar din pacate nu gaseste jucatori valorosi. Ce zici Catalin, faci un club de Bridge intr-o cafenea? Sau macar o seara de bridge pe luna? Asa, mai pentru oameni destepti! 🙂

    Răspunde
  17. Catalin
    Catalin says:

    @Mihai
    Se mai joaca bridge la Jockey Club Roman. As face cu mare placere un astfel de club, numai ca sa am si eu unde sa joc… ( daca ma vor suporta jucatorii pana imi revine memoria )
    Daca eram destept in articolul acesta faceam tam tam si despre socializarea din restaurante… ce frumos s-a dus discutia….:)

    Pub-ul la care faci referire tu este cu parere de rau intr-o stare jalnica in care nu cred ca mai merita vreo denumire… Kilkenny nu se vinde in Romania, nici macar in pub si atunci berea se strica in butoi ( termen de valabilitate 7 max 10 zile ), iar coloanele cu multe branduri de bere ( foarte misto dealtfel ) costa si nu prea merita investitia in conditiile in care primesti gratis de la un anumit furnizor draught-uri personalizate. Pana la urma imi revine constant in memorie o remarca a unnui prieten : ” capitalismul a invins democratia “, sau, banul conteaza.
    Uneori este pacat dar,…

    Răspunde
  18. Mihai
    Mihai says:

    @Catalin

    Da Catalin! Pubul respectiv la care cred ca ne gandim amandoi, arata jalnic. Fum de tigara la greu,miros de mancare si mobilier degradat.Dar e mai tot timpul full!!!Sa fie asta reteta??? Nu cred! Este totusi o anomalie, cauzata de lipsa unor Puburi adevarate si zona in care este amplasat.Parerea mea!!:)
    Jockey club este cel de pe Episcopiei?

    Răspunde
  19. Mugur Prundea
    Mugur Prundea says:

    Buna Catalin,

    Numele meu este Mugur, avem birourile vis a vis de Cafepedia, si de doi ani de zile suntem clientii tai si “La Mama” si la cafenea (inexact pt cafenea).
    Reprezint una din cele mai importante societati de brokeraj in asigurari de pe piata nationala de profil si gestionez clienti importanti precum ARVAL, RIFIL, Comunitatea Evreiasca, Pro Leasing, Silvaromn, IR Colors, etc.
    Inutil sa mentionez ca am avut un contact vizual des atit prin intilnirile intimplatoare cit si prin prezentarile facute de un prieten comun, Ovidiu Borcan! Dealtfel chiar si Lucianno (colaboratorul meu) ti-a inminat o carte de vizita.

    In ideea ca riscurile nu pot fi gestionate in totalitate de catre tine, iti propun sa avem o intilnire in care sa discutam o gestiune globala a intregii tale activitati din punct de vedere asigurativ.

    IRIB, corspondent Lloyd’s, este in stare sa vina cu solutii europene (not mandatory)pentru riscuri locale. Prin pozitia sa (top 5 in brokerii independenti de corporate) giram o eficienta maxima atit in plasarea riscurilor cit si pentru cuantumul primelor aferente.

    In asteptarea unui feed back, al tau constant client,

    Mugur Prundea

    P.S. Multumim mult pentru prelungirea cardurilor de discount 10% pina la sfirsitul anului!

    Răspunde
  20. Codrut Morosanu
    Codrut Morosanu says:

    @Emiru
    sunt intru totul de acord, am lucrat ca ospatar 8 ani, si credeti-ma pe cuvant, ca erau zile in care plecam acasa cu bacsis echivalent al salariului.
    cariera mea de ospatar a culminat in a ajunge sa lucrez intr-un restaurant renumit undeva in Europa.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Doresc să intre în discuție?
Simțiți-vă liber pentru a contribui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *