… sa zicem si de bine

Ma gandesc de ceva vreme la a vorbi despre restaurantele altora. Toata lumea face critica de restaurant. Este facil, este pe fond de suparare, este normal sa injuri sau sa zici de rau in contextul in care sunt suficiente negre in viata noastra de zi cu zi

Totusi,…

Cred ca sunt si foarte multe lucruri bune in interiorul restaurantelor. Cred ca munca oamenilor atat de la conducerea acestora cat si din pozitiile mai joase trebuie apreciata si pozitiv, drept pentru care eu as dori aici sa fac ” Lauda de restaurante “.

Astfel, este foarte simplu: voi scrie despre acele experiente superbe pe care restaurantele le pot oferi, nu din capitolul ilar sau altfel ci din domeniul normalitatii, al mersului normal intr-un restaurant, in special din alte orase decat din cel in care locuiesc.

Mi-ar placea sa existe comentarii dar, aici nu voi accepta decat acele comentarii pozitive…:)

Deci, aici este una dintre rarele ocazii de a da cu vorbe………

Povestirea 1

Imi propusesem sa nu laud locatii de prin Bucuresti pe motiv de concurenta dar, sambata seara, am iesit cu niste prieteni intr-un club si… m-am enervat… rau… pentru ca am gasit un club pe care mi-as fi dorit sa-l fi facut eu… mi-a placut

Este impresionant cum  sau ce face de fapt diferenta intre agonie si extaz: ce ne dorim, ce asteptari avem, cultura noastra si, cel mai important lucru,…, starea in care suntem.

Sambata sera am fost intr-un club cu muzica live, de buna caliate, cu oameni frumosi in jurul meu, cu ospatari inexistenti daca as fi vrut sa bag de seama, cu preturi nu foarte mici daca as fi vrut sa bag de seama, cu taxa la intrare, daca as fi vrut sa bag de seama, si altele, daca as fi vrut sa bag de seama, dar,…, unde m-am simtit bine… pentru ca am vrut asta, unde am gasit un club pe sufletul meu si pentru asta vreau sa-i laud pe cei care l-au creat. Felicitari !


Ah ! inainte de asta am mancat intr-un restaurant chinezesc,… dar aceasta experienta o traim altadata… si suntem la capitolul lauda… este drept ca in Bucuresti fara nume…:)

About author

catalin

Comments(44)

  1. REPLY

    Cristi says

    Catalin, eu m-am simtit excelent la restaurantul Upstairs, care s-a cocotat si pe primul loc in Topul meu pe care-l faceam cind eram in Romania.
    Acolo m-am simtit bagat in seama, dar la modul civilizat – adica sa nu-mi pierd ochii dupa chelner dar nici sa nu fie pe capul meu din 2 in 2 minute.
    Din pacate, fiindca era pozitionat fata-n fata cu Mall Vitan, a sucombat, am inteles, dupa vreun an, unul jumate.
    Sint fericit ca am apucat sa maninc acolo.
    Mincarea foarte buna, prezentarea excelenta, chelnerii aveau pregatirea “aia”, si tot asa.
    Poate de-asta nici n-a functionat – inca nu era timpul lui in Bucuresti.

  2. REPLY

    Mihai says

    Super… Iti dai seama ca prin prisma meseriei mele, nu pot zice dacat lucruri pozitive despre restaurante. Ma bucur ptr topic!! Astept primele cometarii pozitive despre alte restaurante.

  3. REPLY

    Teo says

    Ce parere aveti despre Baracca din Cluj? Mie mi se pare de un bun gust rar intalnit, iar bucatarii sunt de mare clasa 🙂 http://www.baracca.ro/

  4. REPLY

    Catalin says

    @Teo
    excelenta alegere… ma gandeam ca primul meu feedback pozitiv sa-l dau exact despre acest restaurant. Nu am mai fost de cateva luni, imi plac pastele cu speck de acolo dar si ” vitrina ” cu vinuri…:)

  5. REPLY

    Cristi says

    @Mihai – ce meserie ai, de curiozitate? Multumesc.

  6. REPLY

    Siderite says

    Nu pot sa spun ca ma duc des la restaurant, iar gusturile mele sint destul de ciudate, dar pot sa zic ca imi plac in mod traditional: La Mama ;), Ruby Tuesday, Templul Soarelui, Karishma (doar pe la prinz, cind nu e multa lume), Curtea Berarilor, Ali Baba, Horoscop si , o sa sune ciudat, un restaurant chinezesc de pe aleile din Dragonul Rosu caruia nu ii stiu numele pentru ca numai chinezi maninca acolo si numele nu e tradus si nimeni nu vorbeste romaneste, dar care serveste un fel de supa cu niste friptura si omleta in ea care e foarte buna. Toate cele de mai sus din Bucuresti si principiul pe care le aleg este ca au mincare buna la preturi rezonabile si cantitati rezonabile, iar atmosfera imi place.

  7. REPLY

    Siderite says

    ah, si sa nu uit de Ciobanasul Romanesc, unde mi-am facut veacul cit am lucrat pe la Piata Cosbuc, cu mentiunea de rigoare ca daca vrei lux sau serviciu rapid nu trebuie sa te duci, dar ca m-am simtit intodeauna bine acolo.

  8. REPLY

    Emiru says

    Avem in sfarsit un restaurant cu specific pescaresc in Romania.
    Stiu, veti spune ca sunt atatea, insa va contrazic.
    Pana acum 3 saptamani, daca voiam sa mananc peste la carciuma, mergeam la Durankulak, in Bulgaria. De ce?
    Pentru ca pe tot litoralul romanesc nu gaseai peste de Marea Neagra. Numai crap, somn, salau, somon, pastrav.
    Ei bine la bulgari gaseai cam tot ce e prin Marea Neagra: stavrid, lufar, chefal, ceatal, calcan, laban, zargan, guvide.
    Sunt la fel de convins ca cel putin jumatate din patronii de restaurante din Bucuresti habar nu au ce gust are lufarul sau labanul (asta daca au auzit de el) si n-o spun pentru ca eu stiu, ci pentru ca avem un potential urias in Marea Neagra iar lumea habar nu are de el.
    Ei bine, ce s-o mai lungesc, de-acum puteti manca si peste proaspat. Unde?
    La Taverna Piratilor, in Mangalia.
    Numai ghinionul de a fi uitat acasa talonul masinii si de a nu putea trece granita, m-a facut sa ajung aici, in loc de “traditionalul” Durankulak.
    Serviciile nu sunt nemaipomenite, sunt insa decente, iar preparatele realmente delicioase. O spune unul crescut cu peste de mare, nu de balta.
    In plus sunt doar consumator, n-am nici-o afacere in domeniu si nici vreo legatura cu patronul respectivei locatii.

  9. REPLY

    Catalin says

    salut la toata lumea…
    ce mai agitatie… frumoasa dealtfel.
    Cristi imi pare rau ca am ratat Upstairs-ul dar te cred pe cuvant
    Emiru… intai bine ai revenit, apoi, ma bucur sa aud ca exista asa ceva si pe la noi. pana acum gaseai ceva asemanator pe la cherhana in Olimp sau Constanta sau la On Plonge, dar nu la nivelul povestit de tine, deci… hai ca e de bine

    • REPLY

      Raul says

      daca on plonge ar lucra un pic la decor (faiantza??? c’moon!), sau taverna piratilor la servicii…. In rest da, acolo se poate manca peste…

  10. REPLY

    Emiru says

    Catalin
    On plonge e un fel de frectie la picior de lemn, desi la inceput, midiile le pescuiau, nu le cumparau. La fel si cu guvizii.
    Acum e mult mai comod sa servesti animale congelate decat proaspete.
    Si de vina nu sunt numai patronii, ci si consumatorii. Ca daca le dai flit o sa simta “economiile” pe propriile buzunare.
    Referitor la criticile pe care ti le-am adus cu ceva timp in urma, am studiat mai profund problema. Iar concluzia e una singura: iresponsabilitatea ospatarilor. Si aici e tot vina consumatorilor din pacate. Pt ca daca n-ar lasa ciubuc nici macar un sfant pt servicii proaste, s-ar invata minte. Noi insa le cautam in coarne.

    Insa nu e numai atat: oamenii care dau bacsisuri grase sunt oameni ce castiga bani negri. Astia nu se uita la bani si nici la ce mananca. Ei mananca la carciuma numai ca sa nu-i vada lumea la fast-food, pt ca asa e trendy. Pe astia nu-i poti educa decat cu pistolul. Ei sunt cei care comanda manele inainte de a se uita in meniu si care prefera de regula sa fie fideli unui local anume.
    Sunt sigur ca “La Mama” are si clienti din astia la greu, chiar daca nu asculta manele.

  11. REPLY

    Catalin says

    @Emiru
    mai cu mila… doar de bine…te rog…:)

  12. REPLY

    Mihai says

    @ Cristi
    Reprezint un furnizor pentru Horeca
    @Emiru
    Taverna Piratilor este cea de pe Dig? In Mangalia ,recomand cel mai bun Suberek pe care i-l mananci la Sebat(Why Not)!!!

  13. REPLY

    Nicoletele says

    Descoperire recenta si foarte placuta – New Pizzico, in Piata Ovidiu, Constanta… Am mincat o saramura de inca ma ling pe degete!!

  14. REPLY

    Mihai says

    Subscriu!!!La New Pizzico am mancat asta vara o pizza excelenta!!!

  15. REPLY

    Mihai says

    Unul dintre cele mai bune Steak-uri de vita l-am mancat la Keller Steak House din Brasov(Piata Sfatului). Facut la Broiler binenteles.

  16. REPLY

    Mihai says

    Se vede ca Ileana este o persoana care nu are deloc rabdare. Daca ar fi avut putina, ar fi citit topicul acestui post!

  17. REPLY

    Valentina says

    Eu zic de bine despre Restaurantul Taj (e pe un colt de 13 Septembrie, in Bucuresti). Desi de afara promisiunea “Art, not just food” suna cam abstract, intrand, restaurantul iti ofera o adevarata experienta orientala. Mancarea este de nota 10, cei care servesc sunt mai mult decat ok, iar ambientul este potrivit si pentru intalniri de afaceri si pentru cele mai romantioase si doar pentru a-ti potoli foamea. Recomand cu caldura!

    P.S. Aveti grija sa precizati cat de condimentata sa fie mancarea, in caz ca ii treceti pragul. Varianta standard pisca un pic cam tare.

  18. REPLY

    Terente says

    Imi place ca se vorbeste despre calitatea serviciilor in restaurantele romanesti. Este la fel de interesant ca se vrea mai mult sau ca se sugereaza solutii…
    Lucrurile sunt asa cum sunt pentru ca avem marcat in ADN-ul national un soi de indolenta seculara. Iar cei care au incercat sa ne corijeze aceste apucaturi ori au esuat (vezi turcii) ori si-au scos peri albi (vezi domnia lui Carol 1). Marea problema este (ca si in alte domenii) nu ca nu stim sa facem lucrurile sa mearga ci ca nu vrem – asa d’ai dracului…

    Catalin face o treaba buna in businessul asta. Ce i-ar mai trebui?… Nu stiu. Poate…

    Raspund printr-un exemplu (poate parea nepotrivit) vazut acu’ ceva saptamani intr-o saormerie, la “Dristorul” de la Budapesta, deschis non-stop. Desi nu sunt un client constant al acestui gen de mancare, fiumeu ma mai roaga, asa de pofta, sa-i mai cumpar cate o saorma d’aia amestec – parca vita si oaie – cu ardei iute si alte mirodenii… Ei, si acolo gasesc forfota 24 de ore. Am reuntat de mult sa mai cumpar din alte locuri. De ce? Pentru simplu fapt ca acolo unde patronii sunt turci, au o droaie de conationali ca clienti. Iar asta-i obliga sa nu-si bata joc… Dar nu asta-i ideea…
    Printre cei 5-6 baieti tineri din spatele tejghelei care prepara si servesc marafeturile otomane, sunt intotdeauna, zi si noapte, macar un turc, la fel de tanar…
    Si ce face turcu?… Turcu tine cadenta stimati prieteni, si îi îndeamna pe românasii predispusi la frecat menta: “haide bre, client astept, repede!”

    Ce legatura are pilda asta cu resturantele din Românica? Mare… Amintiti-va cum fac turcii comert si mai de curand turism si este suficient.

    Nu am luat nimic bun de la acesti turci pe parcursul istoriei… Poate doar lucrurile rele. N-am fost nici niste viteji si nici lasi… “Smecheri” doar. Ceea ce facem si astazi – comercial, politic si chiar cultural. Asta nu ne-a adus nimic bun si nici nu ne va aduce.

    De aceea ii recomand lui Catalin:
    Coane, adu bre nisti turci ca sefi de restaurant!… Parerea mea…

  19. REPLY

    Mihai says

    @Terente

    Mai bine niste nemti!! Turcii sunt putin dezorganizati. Compenseaza prin insistenta!! Dar “the Germans”…… 🙂

    Shormania, nou aparuta, patroni romani. Am testat saptamana trecuta. A fost foarte bun. La plecare, un angajat mi-a urat:” O seara buna si va mai asteptam la Shaormania!” . Au inclusiv shaorma de porc!!!

  20. REPLY

    Mihai says

    Ai fost “La Bulgari” ? 🙂

  21. REPLY

    @ Mihai says

    Nu sunt chiar disperat după șaormerii… Prefer o ciorbă bună la “La mama”… Dar, cand mai bănănai prin oraș, îi voi încerca dacă n-am timp de o cârciumă…
    Merci pentru sugestie.

  22. REPLY

    Mihai says

    Da Terente!!! Ai drept!! Ciorba taraneasca alba cu afumatura……Yummy!!!

  23. REPLY

    Renata C. says

    Catalin, noi am fost colegi la nr. 9, si cred ca n-am mai auzit nimic de tine de cand am terminat clasa a opta. 🙂 Ma bucur mult ca absolut intamplator am dat peste blogul tau si am aflat ca ai asa un succes. Felicitari!!!

  24. REPLY

    Emiru says

    Mihai/Terente
    Terente are dreptate. Turcii sunt jos-palaria, desi nici eu nu pot spune ca-i am la inima.
    Insa trebuie sa le recunosc meritele: la mancare n-au rivali in Europa.
    Mihai, tu vorbesti despre nemti asa, din povestile pro-germane devenite mituri inca de dinainte de revolutie. Ai fost in vreun restaurant la nemti? Nici nu-ti doresc. Las-o asa. Si stii de ce? In Germania, cele mai cautate restaurante sunt cele turcesti. In Olanda, la fel
    Fara fals patriotism in Romania se mananca mai bine la restaurant decat in Germania sau Olanda. E o problema la prestatia osparilor, ca de-asta il tot stresez pe Catalin de vreo cateva luni incoace. Sunt ca un junghi pentru el, insa si el stie ca fara carcotasi ca mine nu si-ar putea ridica stacheta. 🙂

  25. REPLY

    Cristi says

  26. REPLY

    Catalin says

    Emiru – nici pe departe nu esti un junghi. Suport foarte bine multele critici pentru ca inteleg ca vin din dorinta de bine
    Cristi – intamplarea din link-ul trimis de tine este o dovada clara a modului cum un angajat pe care il pretuiesti nu da doi bani pe tine si te poate baga in ” rahat ” pana la gat, fara ca tu, proprietar sa ai cu adevarat o vina
    Nu conteaza ceea ce ii inveti, nu conteaza banii pe care ii primesc, sunt oameni care nu au pic de respect fata de nimeni si atunci uite ce iese. Eu personal am inceput de ceva vreme un proces de curatare de astfel de persoane, dar uneori este greu pentru ca pregatesti ani de zile un om si el iti demonstreaza intr-o zi ca ai muncit de pomana. Asta este viata, nu ne plangem, vedem partea plina a paharului,… pana la urma, pentru o uscatura nu vom da foc la toata padurea
    Rezultat: bacatareasa respectiva out, sef tura penalizat si inca vreo cateva schimbari.
    Multumesc pentru link

  27. REPLY

    Mihai says

    “La Blanca” nou deschis pe Dorobanti langa British Council (vis a vis de ASE). Bucatar -Amra din Mongolia .Locatia deosebita, mancarea foarte buna. Mie mi-a placut foarte mult!!

  28. REPLY

    Catalin says

    Am, lasat acest post fara o urmare pentru ca am vazut multe comentarii la el. Asta nu are cum sa nu-ti placa. Totusi, din aceste comentarii aflu un lucru interesant: atunci cand este de laudat o carciuma majoritatea lauda mancarea. Atunci cand este de criticat, majoritatea critica atitudinea…:)

  29. REPLY

    Cristi says

    Da, cred ca treci mai usor peste o mancare slabuta intr-un local in care chelnerii si tot asezamintul te-au facut sa te simti respectat decit peste o mincare extrordinara dar intr-un local cu chelneri indolenti/etc.

  30. REPLY

    Lehman Alexander says

    Buna ziua domnule Mahu am rugamintea de a imi da si mie va rog respectos adresa de e-mail a dumneavoastra pentru ca vreau sa va scriu ceva si nu doresc sa fie in vazul tuturor asa cred ca este respectos este legat mai exact de R1

  31. REPLY

    Catalin says

    catalin@lamama.ro
    in ritmul asta cred ca am sa pun adresa mea de email la finalul fiecarui post…:)

  32. REPLY

    Mihai says

    http://www.capital.ro/articol/angst-a-primit-permisiunea-sa-scoata-salamul-de-sibiu-in-ue-132385.html

    Sper ca acest lucru sa aduca Salamul de Sibiu si in multe restaurante bune din Europa!!!
    … am scris de bine de restaurante, nu ….??? 🙂

  33. REPLY

    cristian says

    Am avut experiente si placute si mai putin placute ref catering.
    Am dorit sa incerc si “la mama” … site excelent … comand meniul zile … scrie mare si atractiv 17,44RON sau 2 bonuri de masa … comanda pentru 4 persoane … cost estimat cca 70RON. Stupoare … bonul cca 124RON.
    NU am dorit sa reclam fara sa ma documentez si asa am aflat ca am fost un PROST sau mai bine spus am fost PROSTIT de dvs. Astazi 8. APRILIE pe site-ul “la mama” este postata inca promotia de mai sus unde bineinteles (stim cu totii pacaleala cu comisionul caselor de schimb) scrie mic, ca promotia expira la 28.02.
    TIPIC ROMANESC !!! PACAT DOMNULE !!! Insa nu sunt absolut deloc suparat, sunt obisnuit sa traiesc in Romania intre romani … turism romanesc vs turism bulgaresc … daca intelegeti gluma !!!
    Bafta in continuare si afacere cat mai prospera.

    • REPLY

      Catalin says

      Salut

      problema site-ului este ca il reorganizam. Insa promotia este activa si functioneaza. Fara sa am bonul nu am cum sa stiu ce ati comandat.

      PS : poate ca d-voastra considerati ca ati fost inselat dar, nimeni nu a avut aceasta intentie. Nu facem ” glume ” cu scrisuri mici, sau cu alte chestii ascunse… imi pare rau pt perceptia d-voastra… s-ar putea ca greseala sa nu fi fost la noi.
      Adresa mea de email este catalin@lamama.ro . va rog trimiteti-mi bonul scanat si am sa va dau un raspuns imediat ce pot.
      Va multumesc

    • REPLY

      Catalin says

      si apropo… sa zicem si de bine…:)

  34. REPLY

    cristian says

    multumesc pentru reply … luni am sa caut bonul la birou si am sa vi=l trimit.
    nu doresc recompense sau discounturi, sunt un simplu client destul de fidel al restaurantului.

    pe cand lucram ca angajat am invatat o “maxima” de la fostul patron … nu te astepta la laude pentru lucrurile bune pe care le faci, esti platit pentru asta, in schimb asteapta-te la critici (vezi sanctiuni) pentru greseli!

  35. REPLY

    Clujeanul says

    S-a terminat cu “sa zicem si de bine ? ” Sau nu avem de cine zice de bine ? 🙂

  36. REPLY

    Catalin says

    Am fost la Bacau si am descoperit o cafenea unde am baut o cafea memorabila
    MOKAFLOR… tot respectul pentru proprietar, pentru interesul fata de aceasta bautura simpla dar divina.
    Sa treci prin Bacau si sa nu te opresti la o cafea… este pacat…:)

  37. REPLY

    muzica noua says

    Prietenii vin si pleaca, dar dusmanii raman si se acumuleaza.

  38. REPLY

    Costin Staicu says

    Un juriu din Budapesta a ales echipa Mistery Shopper a http://www.e-Restaurant.ro pentru a propune un restaurant din Romania care va intra intr-o competitie cu alte 9, fiecare din cate o tara din Europa Centrala si de Est – din Polonia pana in Turcia, competitie care va desemna “Cel Mai Bun Restaurant” din zona.

    Ne puteti sugera restaurante pe care sa le vizitam si sa le evaluam in vederea desemnarii celui care sa ne reprezinte ?

    Multumim.

    (pentru propuneri confidentiale adresati-va la colaborare@e-restaurant.ro )

  39. REPLY

    Catalin says

    Salut.
    alegerea va apartine… eu as putea sa-mi promovez unul dintre restaurantele mele, poate cel de langa Eva…:)))
    oricum…. bafta.

  40. REPLY

    Costin Staicu says

    Multumim pentru nominalizare. 🙂

  41. REPLY

    inchirieri garsoniere bucuresti says

    salut chiar imi place website-ul tau !? sper sa nu mai citezi

Post a comment