Restaurantul… ca afacere

De multe ori sunt intrebat de diverse persoane, daca este greu sau nu sa te apuci astazi de acest tip de afacere. Intrebarea are desigur conotatii in directa legatura cu actuala situatie economica. Raspunsul la aceasta intrebare este desigur, Da.

Am spus de multe ori ca stiind ceea ce stiu astazi despre aceasta afacere daca ar fi sa ma apuc acum de ea as fugi cu mare viteza dar, asa, dupa atatia ani, este ca un drog de care nu cred si nici nu vreau sa mai scap. Spun acest lucru pentru a arata care este gradul de implicare si de responsabilitate pe care, odata intrat in acest gen de afacere trebuie sa ajungi sa il ai. Asta, daca iti pasa de ceea ce faci.

Franciza sau afacere proprie, restaurant, cafenea, pub, sau club, mirajul exista. Cred ca aproape fiecare dintre cititori isi doreste macar sa fie parte daca nu sa aibe propria lui locatie. Asa este: mirajul exista.

Dar atentie, nu va ganditi la imaginea aceea in care d-voastra sunteti dimineata la un cappuccino, va cititi ziarul, o raza de soare intra pe fereastra printre muscate si va alinta usor… aceasta este doar poezie, restaurantul inseamna munca, munca si iar munca si,… la final, satisfactia unui client multumit, al unui restaurant plin, a unor remarci pozitive despre ce ai facut. Este precum Titanicul… pentru ca in sala de bal sa se poata valsa, 10 etaje mai jos o armata de lucratori baga carbuni la foale

Sa o luam cu inceputul.

Primul lucru care trebuie facut este infiintarea unei firme care sa aibe ca obiect de activitate principal, cod CAEN, alimentatia publica. Atentie ca trebuie specificat tipul de local pe care doriti sa il deschideti: restaurant, cafenea, bar, etc.

Este bine ca un avocat sa se ocupe de toate aceste probleme pentru ca el ar trebui sa va dea informatiile si despre toate celelalte lucruri necesare inainte de inceperea activitatii propriu zise: legile sau taxele locale specifice; fiscalizarea casei de marcat; depunerea autorizatiei de functionare; respectarea conditiilor specifice de organizare si functionare a unui restaurant, etc

In organizarea unui restaurant trebuie tinut cont de regulile sanitar veterinare specifice ( Ghidul de Bune Practici ), trebuie tinut cont de legislatia referitoare la pompieri si, trebuie tinut cont de legislatia referitoare la conditiile de munca

Precum se poate vedea lucurile nu sunt chiar simple si pana acum m-am referit doar la cateva aspecte care tin de organizarea actelor.

Bucataria unui restaurant trebuie organizata cu utilaje profesionale specifice tipului de meniu ales. Deasemenea, trebuie tinut cont de separatia fluxurilor curat / murdar.

Marea majoritate a noastra consideram ca ne pricepem mai bine decat specialisti in domeniu sa organizam sau sa ne decoram restaurantele. Uneori asa este dar, anii de experienta mi-au aratat ca un specialist sau un designer dupa caz, vede lucruri pe care uneori noi nu le vedem si eficientizeaza spatiile. Nu am sa spun ca intotdeauna lucrez cu astfel de specialisti, uneori experienta acumulata poate inlocui cu succes pe acestia dar, intotdeauna cand am lucrat cu specialisti in domeniul lor am avut rezultate palpabile, de aceea, daca nu este o problema de cutting cost, recomand.

Scriu acest post pentru ca destul de des, asa cum am spus in introducerea lui, sunt intrebat daca si cum sa isi deschida cineva un restaurant. Uneori cei care isi doresc acest lucru nu stiu la ce sa astepte si vad doar rezultatul muncii unui restaurantor oarecare, rezultat considerat de multe ori facil. Nu este intotdeauna asa. de cele mai multe ori nu este asa. Cu toate astea cred ca toti cei care viseaza sa aiba un restaurant al lor, daca cu adevarat cred in acest vis ar trebui sa se apuce de treaba. Sa-si asume riscurile si sa-si deschida propriul restaurant.

Cred ca piata romaneasca are nevoie de mult mai multe restaurante decat are in acest moment dar, nu cred in marile afaceri din domeniu ci cred in restaurantul de familie, in care proprietarul este direct implicat in activitate, in relationarea cu oamenii, in farmecul locului.

Poate parea curios cum un proprietar al unui lant de restaurante face apologia restaurantului mic, de familie dar, culmea, cred ca acest tip de restaurant poate fi cel mai mare concurent al unui lant. Pe de alta parte, restaurantul de familie este cel care va consolida increderea clientului in restaurant in general, este cel care va ajuta la creerea, cresterea si consolidarea pietei si este cel care, poate sta la baza creerii unei culturi gastronomice la noi in tara

Priviti aceasta afacere ca o afacere, dar cu sufletul, inarmati-va cu rabdare, puneti pasiune si nu va asteptati sa va imbogatiti peste noapte. In rest, spor la treaba…:)

Hits: 340

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
8 raspunsuri
  1. Bogdan
    Bogdan says:

    Buna ziua,
    Va citesc din cand in cand blogul si tot din cand in cand trec pragul restaurantelor dvs din Orhideea sau Calea Calarasi.
    Citeam si in acest post dar si in unele mai vechi despre restaurantul de familie si am o curiozitate, chiar daca dvs ati dezvoltat un lant de profil, daca v-ati proiecta in imaginea de proprietat de “family restaurant”, care ar acel restaurant.
    Cu alte cuvinte care din restaurantele dvs. va este mai aproape de inima ?
    O zi buna.

    Răspunde
  2. Catalin
    Catalin says:

    @Bogdan
    misto intrebare
    am intamplari de suflet in fiecare restaurant, in fiecare exista cate o poveste frumoasa…:)
    restaurantul de familie la care ma refer nu este specialitatea mea, cu parere de rau nu stiu daca as fi in stare sa creez asa ceva: cred ca pot crea standarde, pot gandi dezvoltare,…, ma laud…:)
    imi este greu sa gatesc astazi ciorba de leustean si maine de cartofi doar pentru ca asa am simtit dar, cred ca astfel de restaurante ar trebui sa fie mai multe. deja sunt cateva in Bucuresti, altele care se apropie, dar loc este berechet.

    Răspunde
  3. Andrei
    Andrei says:

    Buna ziua,

    Citind ce a-ti scris mai sus ma intrebam cat de importanta e introducerea unor unelte software si hardware in astfel de localuri publice aici ma refer la introducerea in sistem al unui calculator sau chiar mai multe pe care sa fie instalat software specializat. Le folositi si daca da eficientizeaza acestea munca din restaurante?

    Răspunde
    • Catalin
      Catalin says:

      eeehheeeee !… sunt cativa ani buni de cand avem astfel de soft-uri… sau cine stie ?…. ai ceva novator…?
      scrie-mi pe adresa mea de mail.
      merci

      Răspunde

Lasă un răspuns

Doresc să intre în discuție?
Simțiți-vă liber pentru a contribui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *