Experiment Social

De la bun inceput vreau sa spun ca eu nu contest existenta acestui virus, ci doar diferenta enorma intre impactul real si masurile luate… si nu doar la noi, ci pretutindeni. Cunosc persoane care s-au imbolnavit, s-au insanatosit si culmea cunosc si personae care au in familie decese datorate comorbiditatilor probabil agravate de acest Covid. Deasemenea stiu si despre urmele lasate de acesta sau de tratamentul impotriva acestuia.

Acest articol il scriu in baza informatiilor evident incomplete pe care le am, bazat pe cata cultura, stiinta sau informatii am. Pana la urma nu sunt decat un simplu carciumar si probabil ca nici macar cartea de bucate nu am citit-o pana la capat . Deci, oricand puteti decide a nu citi.

Am sa fiu cinstit si am sa spun ca sunt placut impresionat de numarul mic de cazuri din tara noastra si stiu ca una dintre principalele justificari este setul de masuri luate… ca nu vreau sa ma gandesc ca o colonie nu trebuie distrusa chiar de tot sau ca atata statistica stim.

Ceea ce ma deranjeaza teribil si sunt sigur ca nu numai pe mine este, asa cum am spus mai sus,este nepotrivirea flagranta intre masurile luate si efectele epidemiei.

In acest moment mai putin de 0.08 % din populatia tarii este afectata, adica imbolnavita si mai bine de jumatate sunt deja vindecati. Si varful a trecut inainte sa apara. Daca astazi, sau maine decidem sa relaxam, intrebarea care se pune este, asa cum am mai spus, cum relaxam la 200 cazuri / zi cand am strans robinetul la 30 de cazuri / zi ? pentru ca problema esentiala in acest moment este ca daca intr-o saptamana sau doua vom avea o crestere exponentiala a numarului de cazuri atunci inseamna ca decizia de relaxare la nivel national sau international este gresita. Daca din contra, nr de cazuri nu va creste exponential, atunci toate masurile luate au fost degeaba. 

Suparator pentru fiecare dintre noi, cred eu, este ca guvernantii de peste tot nu spun adevarul. Ei, inevitabil, au si au avut informatii de multa vreme. Tocmai acest mod mimetic de a actiona a mai multor tari este suparator ( nu exista coincidente ), mai ales cand incerci sa coroborezi cu alte lucruri pe care le citesti sau vezi. Pare a solutie venita in plic. Inocularea fricii este de asemenea suparatoare.

 Dar sa detaliem:

Asa cum am mai spus, nu inteleg motivatia pentru care restaurantele sunt inchise dar magazinele de bricolaj nu, in conditiile in care in acestea din urma este o inghesuiala de nedescris. Si nu vreau sa ma gandesc ca industria de restaurant nu conteaza pentru Guvern si nici ca trebuie protejate companiile straine…. Pot intelege insa ca Executivul nostru nu cunoaste si nici nu respecta aceasta industrie. Si atentie ca nu am nimic cu magazinele acestea si nu ma refer doar la ele…

Recunosc ca nu inteleg aceasta frica a autoritatilor fata de restaurant, incat sa riste acuze de neconstitutionalitate sau “ noaptea ca hotii “ doar pentru a da la 23.30 o lege cu directiva clara spre motivul fricii lor. Nu ma intereseaza in contextul acestui post celelalte articole din lege deasemenea importante. Si nici politica.  Citind aceasta lege raman uimit de lipsa de cunostinte sau de dezinteres fata de problematicile industriei si nu numai. Ca de exemplu: 

  • cum mentii distanta minima intr-o bucatarie de 10mp cu 2 lucratori ?
  • intr-un foodtruck mai pot sta 2 lucratori ?
  • doi parteneri de viata trebuie sa pastreze cei 4mp intre ei la intrarea in restaurant ?
  • grupurile care vin impreuna trebuie sa intre in restaurant unul cate unul ?
  • termoscanarea este valabila peste tot ? institutiile statului, companii, transport in comun, gari de toate tipurile, etc ? de azi ?
  • daca un individ are temperatura trebuie oare si testat sau doar il dam afara din restaurant si il lasam sa infecteze pe altii ?

Deasemenea, intr-un restaurant, si spun din experienta proprie, se respecta mult mai riguros dezinfectarea suprafetelor, distantarea oamenilor sau prezenta biocidelor decat in orice supermarket, transport in comun, etc. Dar cu toate astea noi vom fi usor de aratat cu degetul. Stiti ca astazi cand vorbesc sunt clienti atat de stresati care striga la noi sa lasam mancarea in fata usii ca sa nu existe intersectie ? Slava Domnului ca avem solutia de a putea plati in momentul comenzii…:)

Am spus si o sa mai spun ca restaurantele sunt Acarul Paun cel mai la indemana. Evazionisti, hoti, inculti, exploatatori si multe alte “ calitati “ si culmea culmilor acum sunt locurile cu cel mai mare loc de posibila infectie. Daca spun ca este un experiment social, tocmai de aceea spun. Restaurantele nu sunt nici pe departe atat de periculoase ci din contra. Dar faptul ca ele reprezinta una dintre placerile noastre ale tuturor, peste tot in lume, de aceea ele sunt acum afectate. Poate sa para tras de par dar cum ar fi sa fie adevarat ? Sau poate pentru ca industria poate fi puternica dar marea majoritate a noastra suntem lipsiti de resurse ?

Suma masurilor, din pacate nu cred ca este similara cu gravitatea epidemiei dar nici nu este corelata la nivelul intregii economii. Dubla masura nu mi-a placut niciodata dar ea astazi functioneaza in acest caz. Modul in care se inoculeaza frica de moarte prin frica de infectare nu este correct. Am spus si am sa mai spun ca daca nu am fi avut mass media si internet nu am fi avut pandemie dar pentru ca avem comunicare de ce oare trebuie sa o facem pe baza de frica ? Oare nu avem pandemie in fiecare an ? Oare HIV nu este o pandemie veche de 40 de ani cu care traim pana si in Romania ? Oare gripa sezoniera nu este o pandemie uzuala ? De ce guvernele diverselor tari trec la Covid si persoanele moarte altfel ? ( avem suficiente exemple ). Cum am mai spus acum multi ani de zile, ii lasam pe oameni sa fumeze, ii combatem ca o fac dar ne bucuram de accizele pe care le platesc ? Nu vi se pare ca e un scenariu repetitiv ?

Starea asta va trece in aproximativ 2 ani dar este important cum ne va afecta: 2 ani pierduti, schimbarea comportamentelor umane, falimente sau insolvente cu duiumul, distrugetrea muncii de o viata a unor oameni dar, ce conteaza daca statistica va arata ca 1.5 % din PIB a fost afectat ? sau ce conteaza daca rezultatul statisticii va arata unde se duce lumea, pentru a sti sa/ sau cum sa o conducem ? Si ce nu imi place ? Nu imi place ca dupa ce am muncit o viata, am platit milioane Statului Roman, am respectat legile si regulile sociale, astazi, se dovedeste ca sunt nimic…. Dar nu numai eu ci si…TU

Hits: 1209

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
2 raspunsuri
  1. Com
    Com says:

    Când pui extinctoare cu senzor in tavan ca să oprești incendiile, iar asta face ca eventualele incendii să rămână mici, înseamnă că incendiile nu mai sunt periculoase? Dimpotrivă. Înseamnă că extinctoarele funcționează.
    Prevenția funcționează. Așa că pui mai multe extinctoare, nu le scoți.

    La fel e și cu virusurile.

    Înțeleg că ți-e greu economic, dar din fericire oamenii sunt încă mai importanți decât banii.

    N-are sens sa faci o conspirație nebună din asta, în care toți medicii, specialiști cu renume de zeci de ani de, s-au pus de acord să-ți închidă ție sursa de venit.

    Prin ce trecem noi, trece întreaga lume.
    Dar dacă prevenția funcționează, hai sa nu renunțăm complet la prevenție doar ca să faci tu bani.

    Răspunde
  2. Dan
    Dan says:

    Daca in restaurantul dvs. angajatii isi insusesc regulile igienico sanitare, nu inseamna ca asa se intampla peste tot.
    Am avut o experienta tare neplacuta la un restaurant, undeva la munte, unde un angajat nu s-a spalat pe maini dupa ce a fost la toaleta. L-am strigat, cand eu inca eram la toaleta, de ce nu se spala pe maini si nu am primit niciun raspuns. Odata ajuns la masa l-am confruntat si pentru ca mi-a raspuns ca el s-a spalat pe maini(evident mintind), i-am cerut sa cheme o persoana care este responsabila cu ce se intampla in restaurant.
    Patronul nefiind in perimetrul toaletei cand s-a intamplat incidentul si dupa ce a auzit ce am avut de zis, a spus: haideti domnule, ca s-a spalat pe maini… Nici macar nu s-a obosit sa-si intrebe angajatul daca asa s-a intamplat, mai mult de atat a inceput sa-mi aduca jigniri.

    Repet, nu toate locurile unde poti sa mananci si sa bei ceva sunt la fel. E suficient ca un om dintr-o 1000 de anjagati sa fie asa, cu o astfel de atitudine si lucruri grave se pot intampla, in special in momente de pandemie.

    Va inteleg suferita, sunt un antreprenor si eu, mult mai mic. Va inteleg perfect intrebarile si sunt de acord ca trebuie sa fie reglementat foarte clar astfel incat sa puteti functiona macar la o capacitate minima, insa nu minimazati efectele pozitive ale preventiei.

    Dupa Colectiv, daca e ceva care s-a schimbat in bine a fost faptul ca punem raul inainte mult mai repede, pentru ca am vazut ce repede poate escala o situatie.

    Sanatate!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Doresc să intre în discuție?
Simțiți-vă liber pentru a contribui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *