Taxa pe viciu

Zilele trecute am primit un telefon de la o ziarista de la un mare cotidian financiar si am fost intrebat ce parere am despre taxa pe viciu, noua gaselnita a guvernului in materie de restaurante. Cu parere de rau nu prea am stiut ce sa raspund, pentru ca nu cred ca trebuie vreo dezbatere pe o astfel de tema. Taxa este o greseala.

Inteleg notiunea de Junk food si sunt de acord cu ea. Sunt deasemenea de acord cu faptul ca ideea de fast food nu reprezinta idealul in alimentatie si bineinteles mancarea fara E – uri ar trebui sa fie politica de stat. Dar atunci hai sa facem lucrurile cu cap, nu prin taxe de dragul taxelor ci prin creerea unor reguli simple si sanatoase.

Ce dovada mai simpla a faptului ca acest impozit nu are legatura cu programele de sanatate decat faptul ca toate taxele pe fumat sau alcool nu ajung in programe de sanatate sau combatere ci doar in buzunarul fara fund al statului ?

Povestea cu E-urile in shaorme sau hamburgeri sau torturi, mi se pare gresit pusa: daca vrem sa gandim o alimentatie sanatoasa pentru tara – lucru dealtfel minunat – atunci hai sa decretam o lista scurta cu aditivii alimentari acceptati si tot restul sa dispara. Dar pentru asta ar trebui sa ne asumam schimbarile majore din foarte multe industrii, diminuari pe termen scurt de taxe, ceva somaj, etc. Nu cred ca asa ceva se va intampla si nu pentru ca aceasta cale nu ar fi cea corecta ci pentru ca , de fapt, patronatele din domeniu nu vor accepta o asa de mare modificare a afacerilor lor.

Ajungem aici la industria restaurantelor care sufera de lipsa unei coeziuni patronale. Astfel, in continuare ne pastram imaginea de evazionisti, de vaca de muls, etc. In restauratia romaneasca estimez ca lucreaza in acest moment aproximativ 500 000 de oameni, ceea ce inseamna peste 10 % din forta de munca a acestei tari. Doar ceea ce consuma restaurantele din Romania este mai mult decat produce astazi agricultura noastra. Importam carne de vita, porc ( ilar pentru o tara mare consumatoare de porc ), oaie sau legume de toate felurile. Aceste lucruri fac din aceasta activitate una dintre principalele activitati ale tarii. Dar ea trebuie privita ca atare si sustinuta deasemenea.

Revenind la taxe, cred ca aceasta super taxa pe viciu este o mare greseala in acest context economic. Nu va strange bani la buget ci doar va creste preturile la cei 10 % dintre comerciantii corecti si care si platesc 90 % din taxe si va creste evaziunea la restul de 90 % care in felul acesta isi vor creste profiturile. Inteleg grija statului pentru colectarea de taxe dar cred ca ea trebuie facuta altfel. Cred ca restaurantele ar trebui ajutate sa treaca de aceasta perioada prin scaderea taxelor. Astfel, prin reducerea taxelor, foarte multi dintre cei care astazi nu platesc taxe vor ajunge sa le plateasca ( daca aceste taxe sunt rezonabile, este mai ieftin sa le platesti decat sa faci evaziune ), deasemenea, preturile in domeniu vor scadea sau nu vor mai creste, lucru care va impulsiona consumul, se va reusi pastrarea locurilor de munca, adica nu va creste nr de someri, etc.

Ajutorul pe care eu mi l-as dori pentru industrie l-am mai amintit in posturi anterioare. Sa enumeram cate ceva :

1. scaderea TVA -ului la 5.5 % ( in Franta se aplica deja si este un lucru binevenit Mai sunt tari ale UE unde se pregateste introducerea acestei reduceri )

2. scaderea CAS -ului

3. neimpozitarea profitului reinvestit

4. eliminarea impozitului forfetar in forma lui actuala – eventualul impozit forfetar sa fie specific necesitatilor industriei

Sunt evident multe lucruri de spus dar, cel mai important lucru in legatura cu subiectul este ca nu cred in aceasta taxa. Nu cred ca va insanatosi alimentatia romanilor, nu cerd ca se vor creea programe de combatere a efectelor, nu cred ca va creste consumul, nu cred…

In acest context, as propune guvernului, sau unei comisii a guvernului, o serie de consultari cu reprezentantii primelor 20 de companii din domeniu. In felul acesta, sunt convins ca se pot gasi solutiile cele mai bune, solutii care sa duca atat la cresterea industriei restaurantelor si a economiei in general cat si la cresterea valorii nete a taxelor.

Nu cred totusi ca se va intampla asta vreodata dar, pentru ca sunt un optimist incurabil,…astept

PS: citesc ca in acest weekend s-a votat in interiorul bugetului pentru 2010 scaderea TVA-ului pentru construirea de locuinte noi la 5 % . Deci,…. se poate.

Hits: 427

6 raspunsuri
  1. Teo
    Teo says:

    Cred ca nici nu are sens sa punem la indoiala faptul ca aceasta taxa chiar nu are nici un obiectiv care sa vizeze sanatatea consumatorilor, ci este doar un artificiu fiscal pentru a mai aduce niste bani la buget. Ar fi interesant de urmarit unde se duc totusi acesti bani, si e pacat ca nu exista o asociatie sau un sindicat care sa sustina activ cauza proprietarilor de restaurante. Legat de scaderea TVA-ului in restauratia din Franta, vreau doar sa iti spun ca nu e chiar asa roz cum se crede. Initial intelegerea era ca aceasta scadere sa se reflecte si in scaderea preturilor si in crearea de noi locuri de munca, dar nu s-a intamplat nici una nici alta, si lumea pe aici e destul de revoltata. An nou prosper si cu taxe cat mai mici 😉

    Răspunde
  2. Catalin
    Catalin says:

    @Teo
    poate ca preturile nu au scazut dar daca nici nu au crescut sau daca asta a salvat de la inchidere ” x ” restaurantori atunci tot este un lucru pozitiv. Crerea de locuri de munca se face prin deschiderea de noi restaurante nu prin inchiderea lor sau prin micsorarea activitatii. De la aceasta reducere de taxe eu m-as astepta sa scoata la lumina o mare parte din banii negri.
    Merci pentru urari, toate bune si tie

    Răspunde
  3. samuan
    samuan says:

    Sunt de acord si eu in cea mai mare parte cu ideile pe care le exprimati. Si ma dau cu parerea pentru faptul ca lucrez in domeniul restauratiei. In postarea aceasta nu foarte scurta ne dam seama de probleme in particular ale tarii dar si in general.
    Sunt total de acord cu dumneavoastras ca aceasta taxa nu o sa rezulte in altceva decat in a ne scoate ochi uni altora si in nici un caz nu o sa duca la o alimentatie publica cat mai sanatoasa pentru ca nu tine cont de situatia reala si concreta a domeniului.
    Insa ce vreau sa subliniez este faptul ca trebuie ca cei care au un cuvant de spus pornind de la un portar pana la un director(manager)/actionar majoritar trebuie sa aiba o atitudine proactiva cu referire la situatia societatii si in raport cu autoritatile. Cred ca nu ar trebui sa fiti doar optimist(parerea mea) pentru ca la statutul pe care il aveti trebuie sa fiti constient de faptul ca in domeniu aveti mai mult decat un cuvant de spus. Pai cine sa militeze pentru alimentatia publica un ajutor de bucatar, un ospatar?! Pot desigur si acestia sa aiba partea lor de a schimba lucrurile dar intr-o masura mai mica.
    O alta intrebare pe care mi-o pun este daca dumneavoastra personal aveti o atitudine de coeziune in domeniul restauratiei si cu ceilalti reprezentati. Si pun la indoiala acest lucru pentru ca este un lucru destul de demodat astazi. Oamenii sunt lipsiti de perspectiva si cauta sa concureze, lipsiti de orice scrupule, cu conationalii lor. Sunt prea ingusti la minte sa gandeasca la nivel de natiune. Si tocmai de aceea am pus intrebarea mai credeti in coeziune si solidaritate, si va spun ca ar trebui sa credeti si sa se vada foarte bine in atitudinea dumneavoastra pentru ca altfel totul seamana ca si atunci cand doi oameni intalninduse se rusineaza unul de altu’.
    Astfel daca ar exista solidaritate in societate am fi in masura sa ridicam stacheta autoritatilor si sa ne conducem pentru ca asta inseamna democratia. Pan’ la urma vorba aia “Democratia ne arata ca suntem condusi cum meritam sa fim condusi”(nu mai stiu cine a spus asta). E jenant ca cineva sa se planga de acela pe care l-a votat.
    Un alt lucru important ce tine de atitudine este daca conduceti sau va administrati activitatea in restauratie cu mult mai bine decat cereti de la autoritati sa o faca in activitatea lor, cu atentie la detalii si cu stransa legatura cu toti subordonatii. Pentru ca intodeauna cand critici trebuie sa fii nu numai la nivelul pe care il ceri de la cel criticat ci mai bine cu un pas inainte. Pentru ca degeaba isi face un presedinte bine treba daca subordonatul insarcinat nu respecta cu strictete responsabilitatile specifice.
    Ma intreb oare cati din cei mai importanti oameni din restauratie au o politica reala a contractelor cu angajati de a plati macar salariul minim pentru orele reale de munca. Si asta pe fondul nemultumirii generale in Romania a sectorului privat cu privire la taxele mult prea numeroase. Sa fim sinceri cred personal ca sunt foarte putini care respecta legea.
    Ca incheiere aceasta problema este, ca in multe alte situatii, efectul unei cauze mult mai ample si trebuie privita din ansamblu. Tocmai de aceea am avut si o abordare mai generala pe alocuri.
    Eu nu va doresc altceva decat sa aveti puterea necesara de a schimba in bine alaturi de restul societatii statutul acestei tari.

    Răspunde
  4. Catalin
    Catalin says:

    @samuan
    toate bune si frumoase… totusi, de ce sunteti asa de sigur de lipsa mea de coeziune ?
    cunosc suficient de multi proprietari sau manageri de localuri in Bucuresti si atunci cand am avut ocazia am stat la aceeasi masa, am facut schimb de experienta, etc.
    dar nu cred ca asta este important… cel putin in acest context

    Răspunde
  5. samuan
    samuan says:

    Nu sunt absolut sigur pentru simplul fapt ca nu am avut ocazia sa va cunosc personal, dar eu ma refer strict la postarea aceasta si citez paragraful 5 al postarii “Ajungem aici la industria restaurantelor care sufera de lipsa unei coeziuni patronale. Astfel, in continuare ne pastram imaginea de evazionisti, de vaca de muls, etc”. Si eu cred ca este important acest lucru in acest context pentru ca solidaritatea sectorului de restauratie aduce un echilibru al raportarii la autoritati. Sa militati pentru o importanta deosebita a sectorului restauratiei nu numai in plan economic cat si in plan turistic, sanatate chiar si educatie s.a.m.d. O sa puteti sa va platiti avocati ca sa dati in judecata statul( daca chiar e nevoie sa o zic pa indelete), sa faceti tara mai atractiva turistic pentru straini. Pentru ca asa se aduce capital: muncesti pentru bogat ca sa ai si tu un venit decent, pana la urma e un simplu joc de lego.
    Si echilibru inseamna normalitate nu-i asa? Nu taxe pe viciu chiar si de tigari fiind vorba pentru ca nu cred ca se fumeaza mai putin sau ca a scazut rata cancerului.
    Sper sa nu va suparati daca purtam o discutie in contradictoriu pentru ca si critica poate fii constructiva este stiut.
    Poate dau din intamplare (sau mai bine nu) peste dumneavoastra ori in Cafepedia ori La Mama si daca aveti timp va retin 5 minute 😀 . Asta asa ca sa nu aveti impresia ca incerc sa fiu nepoliticos de insistent pe o intorsura a discutiei care nu va mai place.

    Răspunde
  6. Catalin
    Catalin says:

    @samuan
    nu am o problema cu discutia in contradictoriu doar ca nu pot fi de acord cu Dvoastra in tot ceea ce spuneti. restauratia ca si element de turism este o problema de politica nationala si se creeaza in ani grei de munca si doar daca ai aceasta viziune… nu dand in judecata statul pentru mai stiu eu ce.
    in rest… numai bine…:)
    … si daca ma vedeti in restaurantul La Mama sau in Cafepedia,… trageti-ma de maneca

    Răspunde

Lasă un răspuns

Doresc să intre în discuție?
Simțiți-vă liber pentru a contribui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *