… 2 stiri

2 stiri mi-au atras atentia in acest weekend. Contradictorii, din medii total diferite dar, pentru ca mi-au atras atentia m-am gandit sa le pun impreuna si sa vad ce iese.

Prima stire este din India: datorita saraciei s-a ajuns in situatia ca femeile sa fie marfa de vanzare si aici nu este vorba de prostitutie ci efectiv de vanzarea propriu zisa a unui om pentru o perioada de timp in schimbul unor bani. Pe fondul unei agriculturi dezastruoase, a unei saracii lucii, oamenii … Mi-a sarit in ochi aceasta stire pentru ca, paradoxal poate, in Romania se vand copii.

A doua stire vine din Germania: considerata prima tara europeana care a iesit deja din criza, Germania, probabil cea mai bogata tara a Europei, anunta reducerea impozitelor.

Te intrebi cum este posibil ca sa obtii crestere economica prin reducere de taxe. Se dovedeste ca este posibil, se dovedeste ca pariul pe proprietatea si initiativa privata reprezinta calea spre succes. Nu vreau sa spun aici ca este necesar sa limitezi si cheltuielile,…, este alta mancare de peste. Vreau sa spun ca o societate ca cea germana a inteles ca munca continua si taxarea la limita inferioara se pot transforma in locomotive ale cresterii economice.

Ce ma intereseaza pe mine ?

Industria restaurantelor este adesea acuzata de evaziune fiscala, este adesea lasata in coada deciziilor economice . Ce ar insemna reducerea impozitelor pentru restaurantele din Romania ? Ce ar insemna investitiile in agricultura chiar si numai prin prisma consumului din aceasta industrie ?

Impozitele pe salarii reduse ar duce la cresterea salariilor reale lucru ce ar duce automat la cresterea nivelului de servicii in aceasta industrie. Poate o solutie buna este impozitarea tips-ului ( bacsis-ului ). Culmea, creerea unui impozit nou ar putea fi benefic in acest caz. Am uitat sa specific,… ar creste baza de impozitare

Impozitul pe profit: avand in vedere ca in aceasta perioada este greu sa mai obtii profit, cred ca ar trebui scos impozitul forfetar si deasemenea introdusa neimpozitarea profitului reinvestit. Acest lucru ar duce la creerea de noi locuri de munca ceea ce … numai rau nu ar fi… ( in Bulgaria este 10 % )

Reducerea TVA-ului este probabil cea mai mare reducere de impozit care se poate face. Pentru restaurante aceasta masura ar fi mana cereasca. Ar putea duce la scaderea reala a preturilor, ar putea rezolva o mare problema de cash flow pentru multe restaurante aflate la limita si, cred ca cel mai important rezultat ar fi scaderea evaziunii.

Apropo de asta, Franta este prima tara din Europa care a introdus TVA pentru restaurante 5 %. Nu cred ca francezii sunt neaparat mai gurmanzi decat altii, cred doar ca ei respecta aceasta industrie infinit mai mult decat o facem noi si cred ca ei au inteles ca aceasta industrie poate fi o bogatie nationala,…, o resursa. Si daca in constructii se poate…

Imi vin in minte o multime de ganduri legate de aceste doua stiri: cele cu India si agricultura le las in urma pentru ca sunt triste si, chiar daca imi vine in minte o paralela cu tara mea prefer sa nu o fac. Cea dea doua, despre o tara care are crestere economica ma umple de speranta pentru ca imi arata ca se poate gasi o cale, pentru ca imi arata ca o decizie politica buna ne poate afecta infoarte bine viata.

Iar la final, pentru ca in timp ce scriam aceste lucruri am auzit ca si Bulgaria a decis scaderea TVA, incep sa visez, la o gura de oxigen… TVA – 5 % pentru restaurantele din Romania

Hits: 436

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
4 raspunsuri
 1. Mihai
  Mihai says:

  Catalin, trezeste-te din vis. Acum 3 saptamani vroiau sa ridice TVA-ul la 21 %, iar acum ca a inceput campania, au inceput sa promita ” mentinerea TVA la 19% si a cotei unice la 16%”. Bull Shit!! Ma tot gandesc ca poate “guvernantii” n-au viziune si nu pot sa gandeasca pe termen mediu si lung, iar toate deciziile lor sunt binenteles “cu dedicatie” si mai sunt luate ptr a favoriza mica “ciupeala”. Ma gandesc din ce in ce mai serios, daca este normal ce se intampla, si daca mai sunt sanse sa ne revenim vreodata.
  By the way, francezii mai fac si reclama ca au TVA 5,5% …… Sic !!!http://www.hippopotamus.fr/

  Răspunde
 2. Mihai
  Mihai says:

  Felicitari ptr premiile de aseara. Ar trebui sa le afisezi prin restaurante(inclusiv cele de anul trecut).Parerea mea!!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Doresc să intre în discuție?
Simțiți-vă liber pentru a contribui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *