A H1 N1 – Gripa porcina
Un subiect foarte la moda astazi chiar daca este o moda pe care nu ne-am dorit-o. Tara noastra nu are foarte multe cazuri declarate dar subiectul are parte de foarte multa publicitate… poate mai multa decat merita
Situatia actuala poate degenera si afecta intreaga economie si, evident si industria restaurantelor mai rau decat ne putem gandi. Poate este o parere pesimista dar, luand prin comparatie gripa aviara, cand saptamani in sir clientii nu mai doreau sa manance carne de pasare, este posibil ca in cazul in care lucrurile degenereaza si acest virus se raspandeste foarte mult ca multi dintre noi sa evite sa mai iasa din casa, sa evite zonele aglomerate, spatiile inchise impreuna cu alte persoane, etc. Ce poate insemna acest lucru ? Mai putini oameni care sa mearga la munca, studenti la scoala, centre comerciale mai goale, mai putini oameni pe strada si, evident, mai putini oameni in restaurante. Nu vreau sa ma refer la cazurile grave in care, asa cum deja s-a si intamplat in alte tari in prima faza de dezvoltare a acestui virus, prin decizii politice se inchid scoli, spatii publice, restaurante, aceea o consider o situatie de forta majora.
Facand comparatie cu alte tari mult mai afectate am sentimentul ca la noi totusi este prea mult tam tam. Si poate ca singurul lucru bun in toata afacerea asta este constientizarea pe care o face fiecare dintre noi asupra respectarii unor reguli simple de igiena atat personala cat si mai ales, pentru comunitati.
Apare si intrebarea daca noi, cei care operam restaurante in tara asta sau aiurea, avem ceva de facut. Fara sa am pretentia ca ceea ce spun mai jos este atotcuprinzator, sau incontestabil cred ca ar trebui sa urmam cateva reguli care, chiar daca nu vor rezolva problema raspandirii virusului ar putea totusi sa ne faca sa constientizam mai bine pericolul, creand in acelasi timp o minima protectie.
Simptomele acestei gripe sunt: febra peste 38C, secretii nazale apoase, tuse, durere in gat, dureri musculare, stare generala proasta. Mai pot aparea diaree si / sau varsaturi.
Cred deasemenea ca mai este necesar de stiut:
· sursa de agent patogen : omul bolnav cu manifestari tipice sau atipice sau omul sanatos, purtator preinfectios, fost bolnav
· se transmite direct, clasic ( aglomeratie, de la om la om, etc ) sau indirect ( maini nespalate, obiecte contaminate, aer, etc )
· nu se transmite prin carnea de porc preparata termic ( a se respecta normele de preparare termica a carnii – temperatura si timp – Ghid de bune practici )
In aceste conditii, eu as recomanda urmatoarele:
1. triajul epidemiologic la intrarea in tura : asta inseamna in cuvinte simple ca nici un angajat care prezinta simptomele de gripa sa nu fie primit la munca si deasemenea sa fie trimis de urgenta la spital
2. igiena personala a tuturor celor implicati in activitatea de restaurant : spalatul pe maini este oricum o normalitate, acum cu atat mai mult nu trebuie uitat de aceste lucruri
3. dezinfectarea periodica a clantelor de la toate usile
4. aerisirea cat mai eficienta a incaperilor – sistemele de ventilatie trebuie sa lucreze la capacitate maxima chiar daca asta inseamna costuri mai mari
5. stergerea constanta meselor si a scaunelor din restaurant cu detergent special pe baza de apa oxigenat, detergent care nu necesita clatire. Deasemenea, folosirea altor solutii dezinfectante este eficienta
6. in caz de tuse sau de stranut sa se foloseasca servetele de unica folosinta care apoi sa fie imediat aruncate. Daca acestea sunt lasate pe masa de catre client ospatarul este recomandat sa se dezinfecteze imediat pe maini.
Poate ca aceste masuri, si nu numai, nu vor avea darul de a feri un restaurant de riscul intrarii in carantina, inchiderii temporare, sau contaminarii unuia sau a mai multora dintre angajatii sai dar, sigur vor micsora numarul acestor situatii. Este greu, daca nu imposibil sa te feresti de un client care stranuta sau care tuseste si care infecteaza pe cei din jur fara a sti la randul lui ca este infectat. Atentie, ca infectarea celor din jur cu buna stiinta si refuzul urmarii tratamentului este, din cate stiu, in astfel de situatii, caz penal
Doctorii atentioneaza ca pot exista persoane care sa ” duca gripa pe picioare “, care sa nu prezinte decat urme ale simptomelor de mai sus sau nici macar, dar care sa fie purtatori ai virusului. Pana la urma, cu totii avem situatii in timpul iernii cand ne mai curge nasul, cand mai tusim sau cand avem o stare generala proasta, fara ca acest lucrur sa ne afecteze viata de zi cu zi. Deci, atentie !
De laudat, din punctul meu de vedere, reactia centrelor medicale, care au pregatit materiale de informare pe care oricine interesat le poate accesa afland in acest fel atat informatii medicale necesare cat si informatii care tin de lege, de actiunea autoritatilor, etc.
Pentru acest articol eu am folosit atat informatii obtinute de la colega mea Madalina Balan, Responsabil cu Managementul Calitatii in compania mea cat si informatii din materialul elaborat de Medlife si le multumesc pentru acest lucru.
Hits: 321
Mananc de la “La Mama” caci lucrez in zona si prefer un restaurant care ruleaza mancare multa decat altul care are clienti putini.
Numele si conceptul restaurantului mi s-au parut o idee foarte buna. Un loc decent unde mananci mancare buna. Fara fite, mancare buna. Ca la mama acasa.
Asadar, idee este buna, implementarea insa lasa de dorit. Pacat.
Nu-mi place ca mancarea, in special felul al doilea, este grasa. Contine mult ulei. Tin minte ca am comandat o data, o portie de varza cu carnati. Carnatii erau OK, dar varza baltea in ulei.
Am comandat de curand doar o portie de carnati, la fel, in caserola respectiva, baltea uleiul.
M-am conformat si in consecinta comand ciorba si pentru felul al doilea, ceva care sa nu aiba carne.
Revin la ideea initiala. Pacat de concept, de ideea de a manca romaneste, nu numai cartofi prajiti cu carne, decent si fara fite.
Astept ziua cand va aparea un restaurant unde sa nu aiba mancare grasa, cu mult ulei, unde chiar se aiba grija ca mancarea sa aiba gust.