Ghid de Bune Practici – partea III

Igiena si comportamentul personalului referitor la siguranta alimentelor

1. Control medical si starea de sanatate a personalului

Conducerea firmei solicita angajatilor efectuarea unor controale medicale, conform legilor sanitare in vigoare: la angajare, periodic si ori de cate ori exista suspiciunea vreunei boli.

Seful de tura trebuie să inspecteze zilnic la inceputul programului dacă personalul nu prezinta: semne de boala, de obosela fizica avansata, stare de ebrietate precum si starea de curatenie a echipamentului de protectie. Personalul care prezinta una din aceste afectiuni sau stari nu va fi lăsat să intre în spaţiul de preparare a alimentelor, va fi trimis la medicul de familie sau la medicul care asigură asistenţa medicală a societatii.

2. Conducerea firmei solicita angajaţiilor să anunţe conducerea atunci când suferă de o boală transmisibilă prin alimente:

 • are simptomele unei boli gastrointestinale acute: hepatita, diareea, stări de vomă, febra, angina cu febră;
 • are leziuni ale pielii infectate pe maini sau brate, scurgeri din nas, gât, urechi;
 • a preparat sau a consumat mancare care a cauzat imbolnaviri altor persoane;
 • locuieste in acelasi spatiu cu persoane diagnosticate cu boli transmisibile prin alimente ;

Angajaţii cu tăieturi sau răni deschise nu trebuie să manipuleze alimentele sau să atingă suprafeţele de contact cu acestea, dacă rănile nu sunt protejate cu materiale impermeabile la apă.

3. Echipamentul de lucru (de protectie a alimentului) trebuie sa fie purtat de tot personalul care manipuleaza alimente, in timpul programului de lucru si trebuie:

 • să acopere îmbrăcămintea;
 • să acopere părul capului;
 • sa fie intotdeauna curat si complet;
 • să fie impermeabil în părţile care vin în contact cu umezeala;
 • sa aiba sisteme de prindere sigure, fara nasturi sau butoni metalici, sa aiba nasturi pe interior pentru a se elimina riscul contaminarii fizice a alimentelor;
 • încălţămintea să fie adecvată, să protejeze picioarele, să fie comodă, să nu alunece.

Echipamentul de lucru se va purta numai in timpul desfasurarii operatiilor tehnologice si numai in incinta spatiilor restaurantului.

Echipamentul este igienizat dupa fiecare zi de lucru.

Hits: 499

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
9 raspunsuri
 1. Emiru'
  Emiru' says:

  Catalin,
  o intrebare: voi, patronii de restaurante sunteti organizati in vreo breasla? Pentru ca ce mi s-a intamplat acum 2 ani la Balea Lac, depaseste orice imaginzatie in materie de lipsa de igiena in alimentatia publica. Am facut poze, le-am trimis si la Evenimentul Zilei si cazul, evident, s-a ingropat.

  Răspunde
 2. Catalin
  Catalin says:

  Salut Emire. Din pacate nu suntem organizati dar detalii ai sa vezi in maxim doua zile… tot pe blog. De curiozitate, ce naiba s-a intamplat la Balea Lac ?

  Răspunde
 3. Raluca Luca
  Raluca Luca says:

  Buna Catalin! Iti scriu in primul rand pentru a te felicita pentru modul in care te ai impus pe piata!Te admir foarte mult pentru ambitie!
  Intrebarea mea este daca in vremurile de acum un tanar la fel de ambitios poate atinge un astfel de nivel?..De asemenea te intreb daca stii ceva despre piata traducerilor si daca este un domeniu profitabil?

  PS Eu sunt Raluca de la Campina(formatia Ralu) :))

  Răspunde
 4. Emiru'
  Emiru' says:

  Ce sa se intample. Aprovizionare cu carne facuta de proprietar cu masina personala. Uite un link aici, unde am povestit cu lux de amanunte, inclusiv fotografiile cat se poate de sugestive

  Răspunde
 5. Catalin
  Catalin says:

  scuze pentru raspunsul cu intarziere, dar zilele astea nu prea am stiut de capul meu…:)
  am citit si nu vreau sa comentez,… nu pot si nici nu are rost. sunt oameni care au nevoie reala de un Ghid de Bune Practici.
  cu parere de rau, trebuie sa recunoastem ca astfel de intamplari sunt suficient de multe.

  Răspunde
 6. Catalin
  Catalin says:

  Buna Raluca de la Campina. Imi aduc aminte vag, dar sa nu te superi pentru asta avand in vedere ca au trecut aproape 10 ani de cand ne-am cunoscut. Multumesc pentru vorbele frumoase si am sa-ti spun un lucru pe care il cred cu tarie: tinerii din ziua de azi au puterea si determinarea sa faca ce vor ei, chiar sa schimbe lumea daca vor. Eu cred lucrul asta cu tarie, asa ca,… multa bafta !

  Răspunde

Lasă un răspuns

Doresc să intre în discuție?
Simțiți-vă liber pentru a contribui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *