Asociatia Patronala a Restaurantelor

          Cred ca nu este o noutate pentru nimeni din aceasta industrie necesitatea aparitiei unei Asociatii Patronale.  Rostul acesteia este de a crea regului, norme, de a discuta cu autoritatile despre legile existente sau viitoare, precum si de a realiza contacte cu alte asociatii patronale din tara sau strainatate.

            Acum aproximativ 2 ani s-a incercat infiintarea unei astfel de asociatii, s-au facut chiar cativa pasi necesari dar,… bunele intentii de atunci s-au pierdut  si nu s-a mai facut nimic. Se mai intampla si, deoarece necesitatea exista inca, propun reinceperea demersurilor pentru infiintarea acestei Asociatii Patronale a Restaurantelor.

            Pentru asta ii rog pe toti cei care doresc sa fie membri fondatori ai acesteia, proprietari de restaurante, cafenele, cluburi, baruri, etc sa-si declare intentia printr-un mail la adresa: asociatia@lamama.ro .

            Deasemenea, ar fi interesant sa vedem care sunt problemele cele mai spinoase din punctul de vedere al proprietarilor de restaurante si nu numai, probleme a caror rezolvare ar putea deveni prime obiective ale noii Asociatii.

            Pentru inceput, incerc sa ofer eu cateva subiecte de discutii ( a se citi probleme ) subiecte care sunt convins, sunt comune multora dintre noi:

 

1.     Legea fumatului nr 349/2002 , modificat si completata cu ordonanta nr 5/2008

2.     autorizatie pt desfasurarea activitatii de alimentatie publica (in baza art 245 din legea nr 343/2006 pt modif si completarea legii nr 571/2003 privind Codul Fiscal si Hotararii nr 300/07.12.2006 a C.G.M.B. privind stabilirea nivelurilor impozitelor si taxelor locale pt anul 2007.

3.    creerea unui Ghid de Bune Practici in domeniu, care sa devina standard national si care sa stea la baza organizarii oricarui local de alimentatie publica si, automat, sa stea si la baza normelor de efectuare a unui control de catre organele abilitate

 

           Precum vedeti, acestea sunt probleme comune si nu sunt singurele.

           Astept comentariile…si inscrierile.

Hits: 461

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
10 raspunsuri
  1. Emiru'
    Emiru' says:

    As mai adauga cateva subiecte pe care sa le aveti in vedere:
    4. oficializarea bacsisului. Asa este corect, asa se intampla in orice tara din UE. E simplu, pe nota de plata ce o inmanati clientului sa apara “TIP: ……….”. Cand merg sa platesc cu cardul, suma platita va fi suma dintre valoarea notei si valoarea inscrisa cu pixul de catre client in dreptul cuvantului “TIP”.
    5. clasificarea restaurantelor – in stele ca si la hoteluri
    6. franshizarea brandurilor de restaurante, cele cu specific romanesc cu precadere (“La Mama” ar fi un bun promotor al bucatariei noastre in afara tarii)
    7. eliminarea practicilor de trista amintire
    8. si nu in ultimul rand sunt problemele de ordin organizatoric, legislativ cu care va loviti destul de des, banuiesc.

    Răspunde
  2. Catalin
    Catalin says:

    Eu sunt un fan al oficializarii bacsisului. Asta ar rezolva multe probleme, inclusiv de impozitare pt stat.
    Din ce stiu eu, clasificarea restaurantelor nu mai este o prioritate nici in vest, cel putin nu dupa vechile canoane, Acum, ghiduri precum Michelin fac o clasificare, dar de la un anumit standard in sus. Oricum, in tara noastra esista in vigoare inca o astfel de clasificare, pe stele ca la hoteluri.

    Răspunde
  3. Tiberiu
    Tiberiu says:

    Catalin, nu pot decat sa ma bucur ca te-ai gandit sa reiei ideea asociatiei/patronatului restaurantelor. Iti stau la dispozitie cu informatiile pe care le-am adunat in urma cu doi ani si sper ca lucrurile sa mearga de data asta.

    Răspunde
  4. sergiu
    sergiu says:

    Cand dam drumul la treaba? Societatea la care lucrez este printre membrii fondatori. Din pacate singura amintire despre asociatie este suma de 500 lei ramasi nedecontati in contabilitate. Poate reusim sa reluam si sa aflam ce sa facut cu acei bani stransi de la fondatori. Sa nu fiu inteles grasit, nu ma cramponez de o suma, dar e complicat sa dau iar niste bani unui avocat si unui comitet de initiativa si sa constat ca nu sa intamplat nimic vreme de doi ani. Initiativa a fost mai mult decat laudabila si a apartinut jurnalistului Tiberiu Fueriu. El ne-a reunit dar mai departe …suntem baieti mari! Eu totusi am speranta ca se poate.

    Răspunde
  5. Catalin
    Catalin says:

    Sergiu, ca si tine si eu am fost atunci intre membrii fondatori. Dar nu am fondat nimic, pentru ca niste baieti s-au votat in comitet director si au omorat initiativa. Banii, s-au cheltuit in van, pe o chirie de sediu. Incerc sa strang cei 20 de fondatori – nu aceeasi – si te voi anunta de intalnire, la momentul potrivit. Daca vrei sa discutam pe tema asta, iti propun sa ne intalnim la o cafea intr-o dimineata si sa punem tara la cale
    Pana atunci… ma bucur ca esti aproape…:)

    Răspunde
  6. Ioana Istrati
    Ioana Istrati says:

    Exact cum spunea si Sergiu…cand dam drumul la treaba? Astept cu nerabdare reluarea ideii de infiintare a asociatiei/patronatului restaurantelor.
    Ca si subiect de discutie ar trebui adaugat pe lista: tendinta furnizorilor de materie prima de a creste preturile pentru produsele furnizate, in aceasta perioada de criza care ne afecteaza pe toti.
    Sper ca de acesta data sa nu ne mai cramponam, si sa ducem la bun sfarsit aceasta minunata idee a lui Tiberiu…

    Ioana Istrati
    The Harbour

    Răspunde
    • Catalin
      Catalin says:

      Intradevar, Tiberiu a avut o idee escelenta care insa nu s-a materializat. In acest moment strang adeziuni si iau in consideratie si acceptul d-voastra.
      In momentul cand voi reusi sa strang numarul minim necesar va voi contacta si vom organiza o intalnire.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Doresc să intre în discuție?
Simțiți-vă liber pentru a contribui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *