Coperto

            Coperto este o notiune destul de des intalnita in lumea larga, chiar daca pe mine unul ma scoate din sarite. Dar sa definim pentru cei care nu stiu, ce inseamna asta : coperto este o taxa aplicabila fiecarui client, care se adauga la nota finala de plata.

            Cu toate astea, analizand ca si proprietar de restaurant fenomenul imi dau seama de avantajele acestuia la nivelul intregii industrii. Pe vremuri, ( epoca Ceausescu ), restaurantele aveau ceea ce se numea remiza si aceasta putea fi chiar si de 100 % in segmentul lux. Motivatia acelei perioade era de a face o diferenta functie de categoria lux sau normala a respectivei locatii, in conditiile unor preturi impuse de un regim care uniformiza.

             Intr-o piata matura, preturile din restaurante diferite sunt in general similare, diferentierea facandu-se prin ofertele specifice: un produs facut mai bine, atmosfera, etc. Mai mult, aceste preturi nu iti permit un adaos comercial exagerat, dar costurile de operare al unui restaurant atat fixe cat si variabile pot fi destul de mari incat sa ” manance ” acest adaos comercial. O crestere a preturilor ar duce la o iesire din linie a respectivului restaurant ceea ce ar putea atrage falimentul. Aici intervine coperto.

            Fie ca bea doar o cafea, fie ca are o nota incarcata, fiecare client plateste o taxa fixa, mai mare sau mai mica, functie de ceea ce ofera restaurantul respectiv. Banii pot fi justificati prin panorama oferita ( chirii mai mari ), printr-un aranjament al mesei mai costisitor ( pahare, servetele, oliviera, etc. ) sau prin servicii mai bune ( poti plati mai bine, personal mai calificat, etc ). Se poate interpreta ca banii nu sunt decat profit pentru respectivul proprietar dar, sa nu uitam ca si afacerea de restaurant trebuie sa fie aducatoare de profit, iar limitele procentuale ale acestuia sunt reglate de piata si de normalitate.

            In conditiile crizei de astazi, in conditiile crizei de personal cu care aceasta industrie s-a confruntat in perioada trecuta, in conditiile dorintei cresterii calitatii serviciilor, coperto poate fi o solutie, dar numai daca acest coperto devine politica de stat si este implementat peste tot, pentru ca altfel, el nu va genera decat suparare…:(.

            Sistemul nu este nou si el este regasit in multe tari din Europa, in forma directa sau in forme indirecte: tips variabil intre 10% si 25% inclus pe nota de plata, remiza, pret fara tva in meniu, etc.

            Nu imi place neaparat, dar are logica introducerea acestui sistem… asa ca, pana la urma doar clientul va decide daca 1ron in plus este mult sau ceea ce primeste, merita. 

Hits: 6636

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
7 raspunsuri
  1. Mihai
    Mihai says:

    Din cate imi aduc aminte am intalnit coperto si la un restaurant italienesc din Bucuresti(cred ca Laguna Blu sau Capricciosa)in care erau explicit incluse,painea,uleiul,acetto in general consumabilele. Insa cand am fost in Italia(ultima oara acum 2 ani), nu am intalnit la nici un restaurant la care am mancat coperto(am fost in Roma, Venetia si Florenta). Sincer, stiam deja din Romania despre coperto insa nu a fost cazul. Am lasat la ficare masa in jur de 10% din valoarea notei. Chestia asta imi aduce aminte de un banc mai vechi.Bancul era in engleza, asa ca voi incerca sa-l traduc cat pot de bine. Cu ocazia zilei de nastere, Seful isi invita mai multi angajati. Dupa aprox 2 ore, acesta cere nota. Chelnerul vine cu nota, in care la sfarsit era o astfel de taxa. “Seful” cere lamuriri chelnerului despre taxa, la care acesta ii raspunde:” You know Sir, the ambiance….!!”. La care seful striga la invitatii sai:” Hey, who the f.. order ambiance????”. In ciuda bancului, eu sunt pentru o astfel de taxa, dar in varianta in care ar acoperi si tipsul. Este destul de jenanta discutia de la sfarsitul mesei penrtu a hotari valoarea tipsului, mai ales cand mai esti cu cineva si trebuie sa mai si splituiesti nota. De asemenea, in aceasta varianta(in includerea in nota de plata) cred ca se vor putea controla si binenteles impozita tipsurile 🙂 .

    Răspunde
  2. Catalin
    Catalin says:

    Coperto nu inseamna tips, insa poate insemna acoperirea altor costuri care in final ar putea duce la o stabilizare a preturilor.
    Italia are totusi coperto…:). La fel si Grecia, Franta, Spania,… etc. Deasemenea sunt tari in care tips-ul nu este uzual si altele in care se uita chelnerul urat la tine daca nu il lasi.

    Răspunde
  3. Mihai
    Mihai says:

    Am avut impresia ca in “Coperto” se regaseste inclusiv Tipsul. Cel putin eu unul n-am mai lasat nimic, cand am vazut scris pe nota coperto 🙂 . In Olanda nimeni nu lasa Tips.Mi se pare destul de civilizat in conditiile in care ei isi pun cam totul in pret. La Paris se lasa, insa doar cativa euro(chiar Euro centi).Super interesanta este lista de preturi la cafenele. Am platit un pret pentru cafeaua servita inauntru si un altul, in genereal cu 1-2 euro mai mult, ptr cafeua servita direct pe strada(ma refer la centrul Parisului). Motivatia simpla: Panorama. Oricum, cumva trebuie acoperita o chirie pentru o zona ultracentrala.

    Răspunde
  4. luc
    luc says:

    asta cu coperto e un fel de hai sa ne ascundem dupa nota de plata.
    am intilnit-o si eu in italia si mi s-a parut aberanta.
    au incercat niste restaurante patronate de italieni s-o implementeze aici dar fara succes(din fericire). costurile trebuie incluse in meniu,asa e cel mai corect.

    Răspunde
  5. florin
    florin says:

    @mihai: Cum naiba nu ai gasit coperto in venetia? 😀
    Eu o consider un fel de taxa de jupuire, si daca nici un Venetia nu te jupoaie…

    Răspunde
  6. Ecaterina
    Ecaterina says:

    In Sicilia coperto era inclusă la fiecare restaurant la care am mers. A variat între 1,5 – 3 euro de persoana. Se aplica inclusivi clienților copii de 4 ani :).

    Răspunde

Lasă un răspuns

Doresc să intre în discuție?
Simțiți-vă liber pentru a contribui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *