Ordonanta privind impozitarea bacsisului

De curand, Guvernul Romaniei a dat o Ordonanta de Urgenta care incearca sa reglementeze cateva dintre problemele legate de fiscalitate cu legatura directa cu restaurantele.. Ca sa vorbim romaneste, incearca sa reglementeze bacsisul. Au fost voci care, in timpul campaniei antifrauda din ultimile saptamani, campanie soldata cu inchideri de restaurante si magazine, au sustinut sus si tare ca banii gasiti in plus erau bacsis si ca nu este normal ca ei sa fie sanctionati. Curios este ca toata lumea stia ( sau idealistul din mine crede asta ), inclusiv organul de control, ca acei bani nu erau bacsis ci exact motivul intregii campanii. De aceea este uimitor pentru mine cum a aparut o lege fara rost, care sa reglementeze ceva fara importanta ?

 

 

Nu imi place legea asta si nu ii inteleg rostul in contextul actual.  Cred ca marii avantajati sunt super / hypermarket-urile care, in mijlocul campaniei despre care vorbim au fost expusi  problematicii banutilor lasati la casa de catre clienti si care ar fi putut provoca diferente infime  dar care ar fi trebuit sanctionate. Poate de asta nu s-a facut nici un control la vreun mare nume din zona retail-ului, pentru ca teoretic ar fi putut aparea situatia de inchidere dar practic acest lucru nici nu ar fi fost  normal, nici posibil.

Dar sa lasam gigantii si sa ne intoarcem la carciumile noastre. Am sa incerc sa prezint doua situatii care pot aparea in orice moment,  situatii rezultate din aceasta ordonanta.

1. Avem un client care tocmai a terminat de mancat si a cerut nota si, cred ca avem urmatorul dialog:

Client: “ – Va rog sa-mi aduceti nota “

Ospatar: “ – Tips imi lasati ? “

Client: “ – Pardon ? Daca vreau las, daca nu, nu…”

Si de aici va rog sa va imaginati dialogul cum vreti. Ospatarul devine cersetor, pentru ca altfel devine evazionist, si daca nu devine evazionist pentru ca are tipsul nemarcat intre masa clientului si casa de marcat, atunci de ce nu putem da proforma si apoi bon fiscal ? Pana la urma, daca un ospatar ajunge sa-l intrebe pe client de bacsis ( pentru a fi trecut pe bonul fiscal ), mai poate fi considerata acea suma ca fiind oferita voluntar ? (  definitia bacsisului )

2. A doua situatie este in directa legatura cu prima:

S-a deschis restaurantul si clientii sunt in restaurant. Este pranz si aproape toate mesele sunt ocupate. Totul este marcat pe casa fiscala si la ora 12.30 avem deja incasati 1200 ron. In acel moment 4 mese care termina de mancat cer notele de plata, in total 300 ron si lasa tips 10%, adica 30 ron. Ospatarii, iau notele de plata, se indreapta spre casa de marcat si stop: facem un flash….:) Avem incasati 1500 ron ( 1200 + 300 ), si bacsis inca neinregistrat 30 ron. 1% din 1500 inseamna 15 ron, deci, uite cum sunt pasibil de amenda fara sa fac nimic rau.

 

Inteleg ca evaziunea din restaurante trebuie eradicata si sunt 100 % de acord cu asta dar cred ca discutia despre tips este falsa. Cum spuneam intr-un alt post, evaziunea din lumea restaurantelor este cam de 5% din evaziunea totala din economie; tipsul ideal in tara noastra este de 10 % ceea ce inseamna ca am pus tunurile pe 0.5 % din evaziune ? Poate ca o solutie ar fi introducerea obligatorie a tips-usul ( bacsis ) pe nota de plata. Ca remiza de pe vremuri. Atunci statul ar avea clar ce sa impoziteze si piata ar fi reglementata.

La final, argumentez pentru a multa oara ca aceasta industrie este probabil cea mai importanta din Romania: prin oamenii implicati in ea, prin ramificatiile cu alte industrii, prin rolul ei social si, lista poate continua. Poate ca eu, luat separat ca si entitate separata nu contez dar legiuitorul are datoria, macar morala, de a se gandi la intreg…, la aceasta industrie in totalitatea ei si, atunci cand pune o virgula in functionarea acesteia sa se gandeasca si la consecintele acesteia.

In timp ce scriam, mi-a venit in minte o noua idee , asa ca de incheiere: daca tot este fiscalizat si impozitat, bacsisul devine cheltuiala deductibila pentru cel care il da ?

Hits: 1061

6 raspunsuri
  1. patronu ronald
    patronu ronald says:

    Aceasta lege este favorabila PATRONULUI CU CELE MAI MULTE RESTAURANTE DIN ROMANIA

    Aceasta lege creeaza un avantaj competitiv PATRONULUI CU CELE MAI MULTE RESTAURANTE DIN ROMANIA

    Aceasta lege poate fi respectata de PATRONUL CU CELE MAI MULTE RESTAURANTE DIN ROMANIA si NU POATE FI RESPECTATA DE COMPETITORII LUI

    Nu stiti cine este acest patron?

    Este RONALD MCDONALD.

    Se zvoneste ca Ronald a facut lobby pt aceasta lege, pe care doar el o poate respecta.

    Răspunde
  2. Edi
    Edi says:

    De fapt aceasta modificare va complica și mai mult birocrația existenta. In primul rand, asa cum se poate interpreta propunerea de ordonanță, lucrurile se pot desfășura după următorul scenariu: pana la punctul în care clientul plătește ca și pana acum nu se schimba nimic! Fie ca ii duci direct bon fiscal sau proforma (care nu este ilegala!!!) urmata de bonul fiscal. Clientul lasă dacă vrea sau nu ceva și pleacă. Acum intervine propunerea care spune ca: repejor, repejor ospătarul trebuie sa meargă și sa scoată bon fiscal pentru bacșiș. Momentan, pana la apariția unei norme, nu exista obligativitatea de a înmâna bonul acela clientului ci doar de a scoate un bon cu care sa se justifice banii din buzunar. Sa spunem ca este totul perfect pana aici. Sa mergem mai departe. Fiind o suma fiscalizata, ea trebuie predata seara de ospătar la închiderea de zi deoarece pe casa de marcat va figura ca suma în sertar, scutita de TVA. Aici începe circul. Pana acum ospătarul era obișnuit sa plece seara cu bacșișul acasă. Pentru multi dintre ei acea suma reprezinta suma pentru traiul zilnic. Pai acum ce se întâmplă? Lund cazul cel mai favorabil, patronul va trebuii sa întocmească un stat de plata cu reținere la sursa a impozitului pentru fiecare beneficiar de bacșiș, stat care va trebuii sa ajungă și în declarațiile fiscale obligatorii. De aici în colo cred ca fiecare își poate închipui ce circ va fii. Pe varianta ca banii se aduna și se dau saptamanal/lunar, frustrarea ospătarilor va fi maxima. Acum ca parte buna, patronii ar putea sa se bucure din 2 – 3 motive: 1. Ii pot tine în șah pe ospatari: îți dau / nu iti dau bacșișul, 2. Pot ciupi și ei ceva de acolo, 3. Pana la urma, se vor găsi metode sa mute o parte din încasări în bacșiș. Cine poate spune ca nu pot manca de 100 de lei și sa las 50 lei tips!

    Răspunde
  3. Un Client
    Un Client says:

    BACSISUL E STE O FORMA DE RASPLATA DATA DE CLIENT CATRE PERSONALUL AFERENT RESTAURANTULUI,BARULUI ETC.
    NU MI SE PARE NORMAL CA BACSISUL SA FIE IMPOZITAT PENTRU CA IN NICI O TARA DIN EUROPA NU SE FOLOSESTE ACEST TIP DE FURT DIN BUZUNARUL CLIETULUI SI MUNCA CELOR INPLICATI .
    DEJA PLATIM O GRAMADA DE TAXE DI CARE TOTI DE LA PUTERE ISI BAT JOC DE MUNCA NOASTRA ACUMA VOR SA ACOPERE TOATE GAURIL FACUTE DE ALTI SI DE CEI CARE URMEAZA ?
    AR FI BINE SA VA MAI SCADETI VOI CHELTUIELILE PE CARE LE FACETI
    DECIT SA ATENTATI LA BUZUNARUL CETATEANULUI LA DRUMUL MARE.

    Răspunde
  4. patronu ronald
    patronu ronald says:

    Ronald Mcdonald sau Ivan Mcdonald?
    PATRONUL CU CELE MAI MULTE RESTAURANTE DIN ROMANIA

    Atunci cand americanu Ronald 😉 a vandul recent reteaua Mcdonald catre rusu Ivan 😉 , rusu a conditionat cumpararea de unele avantaje competitive, printre care ar fi fost si garantia guvernamentala ca mediul concurential ii va fi propice.

    Si ce poate fi mai propice decat falimentarea carciumilor romanilor, care nu vor putea fi corecti asa cum cere acea lege absurda, adica mai catolic decat papa. Dar rusu Ivan Mcdonald poate fi mai catolic decat papa pt ca chiar el a facut lobby pt acea lege.

    http://www.economica.net/bomba-mcdonald-s-romania-se-vinde-rusilor-toate-restaurantele-vor-fi-francizate_98565.html

    Răspunde
  5. patronu ronald
    patronu ronald says:

    Domnule Mahu,

    Va prefaceți ca nu intelegeti cum sta treaba. Sau va e frica sa spuneți pe fata adevărul. Sau poate credeți ca este o oportunitate de creștere si pentru afacerile dvs. Daca dvs credeti ca ca afacerile dvs HORECA vor scăpa nemuscate va înșelați. In prima etapa asa este, sunt atacate in special afacerile mici din industria ospitalității. Dar in etapele urmatoare nu vor scapa muscate nici afacerile mai mari cum sunt cele ale dvs.

    Toata aceasta tevatura are ca scop implementarea unui plan care va aduce cresterea cotei de piata a lanturilor de restaurante americane in detrimentul carciumarilor romani.

    Este evident ca legislatia actuala din doemniul HORECA este facuta in mod special pentru a sluji intereselor afacerilor stapanului de dincolo, licuriciului. De ce va faceti ca nu intelegeti?

    Toata legislatia HORECA din Romania este conceputa nu pentru a sluji intereselor clientului de restaurant, ci intereselor marilor grupuri HORECA americane.

    1) Va rog sa preluati din datele industriei ospitalitatii care este astazi cota de piata ale retelelor de restaurante americane si care va fi cota lor de piata peste 4 ani.

    2) Domnule Mahu dvs cunoasteti bine aceasta industrie, va rog sa raspundeti: Ce șanse are patronul unui singur restaurant să fie profitabil și în același timp să poată respecta sută la sută legislația actuala din România?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Doresc să intre în discuție?
Simțiți-vă liber pentru a contribui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *