… despre cafea
Imi place sa beau cafea. Acum 11 ani nu beam deloc dar astazi ma pot considera un vicios… beau 3 sau 4 espresso pe zi. Daca intr-o dimineata nu imi beau cafeaua parca ziua nu este la fel de frumoasa…. cred ca incepeti sa va regasiti in aceasta stare…:)
Totusi, mi se intampla des ca ceasca de cafea pe care o am in fata sa nu fie ceea ce imi doresc. Sa primesc ce-i drept o bautura cu gust de cafea dar nici aspectul si nici gustul sa nu fie cel dorit. Asta in special cand nu beau ” acasa ” acea cafea…:)
Dintr-un blend bun de cafea, prin nepricepere sau indolenta se poate face o bautura finala slaba calitativ in timp ce dintr-un blend mediocru, cu o pricepere a barmanului si cu aparatura performanta si bine reglata poti scoate o bautura regeasca…. Iar cand cele doua lucruri reusesc sa se intalneasca, blend bun si pricepere in facerea unei cafele, atunci te simti rasfatat.
Poate pentru ca imi place sa savurez aceasta licoare am cautat intotdeauna sa fac din cafea un punct forte in locatiile mele
Am intrebat un prieten bun, importator de cafea, care este dupa parerea sa secretul unui bun espresso. Fara a avea pretentia unui raspuns atotcuprinzator iata ce am primit:
Regula celor 5 M pt un espresso perfect:
1. Miscela – amestecul de cafea – amestec de calitate superioara si prospetime. ( intotdeauna de la Caffe Moak – il caffe che piaceJ )
2. Macinadosatore – rasnita de cafea – timpul ideal de erogare este de 25-30 secunde perioada in care majoritatea aromelor au fost extrase din cafea dar elementele amare si cofeina in exces nu. Macinatura corecta este un factor decisiv.
3. Macchina espresso – espresorul – pentru extragerea unui espresso perfect este obligatoriu ca presiunea si temperatura sa fie corecte si constante!
4. Mano dell’operatore – indemanarea barmanului – regulile trebuie respectate intotdeauna!
5. Manutentione – intretinerea- cel mai important M dar care din pacate si cel mai des omis. Cafeaua si uleiurile arse ramase pe rasnita si espresor vor contamina cafeaua proaspata dandu-i un gust amar si ranced.
Dintr-o data totul pare tehnic dar oare la cati dintre noi aceasta tehnica nu ne este de folos ? Ca si consumator final, client, pe mine ma intereseaza cateva chestii simple: gust, culoare, aroma, consistenta. Iar aceasta tehnica si multe altele sunt necesare unui barman sau unui antreprenor daca vrea sa aibe un produs corect. Si poate fi interesant si pentru un client oarecare sa stie ca ceea ce a primit este o bautura corecta sau ceva banal… asa cum se intampla in 90 % dintre cazuri.
Imi place la nebunie crema de culoare maronie pe care un espresso bun o are obligatoriu. Consistenta ei. Gustul din punctul meu de vedere este dat de blend-ul de cafea folosit precum si de ceea ce ne dorim: cafea normala, scurta sau lunga…:). Imi place aroma… imi place sa le savurez…:). Si cand te gandesti ca o simpla cafea poate naste atatea discutii…! Si cand te gandesti ca cele scrise aici sunt un biet alint pe langa ce se poate scrie…!
Asa cum spuneam, imi place cafeaua…
Si in incheiere, pentru ca tot este o stire proaspata, la Concursul National de Barista 2 dintre barmanii Cafepedia au obtinut locurile 2 si 5
Acum chiar iubesc cafeaua…:))))))))))
Hits: 430
Cafeaua e un lucru sacru. Ma culc cu gandul ca voi bea dimineata o cafea buna (nu exagerez). Dar de unde se poate cumpara o cafea buna? In comert gasesti o singura cafea boabe Arabica. Am fost surprins sa beau un espresso prost in locatii cu pretentii. M-am hotarat, maine vin sa beau o cafea buna la Cafepedia. Numai bine.
Merci… sa-mi spui daca este asa de buna cum mi se pare mie…:)
In alta ordine de idei cred ca solutia casnica cea mai buna pentru o cafea de calitate o reprezinta un espresor semiprofesional – cei drept destul de scump – si care sa mearga cu pastile de cafea… Nu se obtine calitatea pe care o poate obtine un barman cu respect fata de cafea dar se poate obtine un produs peste medie.
Pentru cei care inca savureaza cu placere o cafea la ibric, am vazut in Turcia ( si nu mi-am luat… si-mi pare rau ) un aparat care simuleaza excelent cafeaua la nisip. O alta solutie buna o reprezinta ibricul – espresor italian… de gustibus…:)
de gustibus non disputandum…. Status de Duminica pe FB: “La R6 la un espresso+croissant….” 🙂
Foarte bine sintetizat! cele 5M enuntate de Catalin sunt foarte exacte. Consider totusi ca alaturi de cele enumerate, ar mai fi un aspect, fara de care, cel mai bun blend, cel mai bun barista sau macinatura nu va reusi sa obtina o cafea decenta: apa!! calitatea apei este cea care evidentiaza sau estompeaza anumite note din amestecul de cafea, confera robustete sau suplete aromei sau, transforma retrogustul in acea senzatie minunata!
Observ ca atunci cand se vorbeste despre cafea de calitate in general este discutia despre espresso . Ce este espresso – este o cafea in care se regasesc cafele de calitate inferioara ( robusta ) cat si de calitate superioara ( arabica ) ,o cafea care din denumire va dati seama se bea repede si iti asigura revigorarea necesara . In cazul in care doriti sa savurati o cafea , atunci cafeaua la ibric este cea mai potrivita , necesita intr-adevar mai mult timp si atentie prepararea ei dar recompensa va fi pe masura. De ce credeti ca nu se prea promoveaza la noi cafeaua la ibric ; unul din raspunsuri si probabil cel mai important ( dupa parerea mea ) este ca la ibric iti poti da seama intradevar de ADEVARATA CALITATE a cafelei