Când terţul nu este exclus

Am preferat să merg – dintotdeauna – pe trotuarul de vizavi faţă de cel ocupat de politică. Şi nu din cauza acelei false superiorităţi pe care destui o afişează, ambalată în motivaţia găunoasă: „N-ai cu cine! – toţi sunt la fel şi niciunul nu merită votul meu!”. Eu am ales să nu îmi perturb relaţiile sociale cu inevitabila ranchiună ce însoţeşte aşa-zisele polemici partinice. Chiar şi între rude sau prieteni. Pe deasupra, acest fel ultraradical de a discuta despre partide şi despre politicieni, în lipsa ideilor, este foarte toxic pentru business. Pentru că separă ireparabil partenerii de afaceri, după nişte criterii artificiale, lipsite de sens.

Din păcate, opţiunea negativă tinde să se generalizeze social. De exemplu, un club bucureştean preferă să transfere un fotbalist european în detrimentul unuia african. Primul e şi mai scump şi mai bătrân, dar nu e negru! Şi nici musulman! Cu aceeaşi sumă, clubul ar fi întreţinut, un an, o grupă de juniori, din care sigur apărea măcar un fotbalist – român! – mai valoros. Şi mai tânăr. Dar era de muncit! E mai uşor să alegi din ceea ce ţi se oferă, chiar dacă alternativa e submediocră. Este ca şi cum aş invita clienţii în unul dintre restaurantele noastre şi i-aş pune să aleagă: „Puteţi comanda ciorbă de fasole din care lipsesc boabele, sau şniţel de aer în fulgi de cartofi. Care dintre acestea preparate vi se pare mai acceptabil?”.

Cred – cu tărie! – că fiecare dintre noi trebuie să îşi facă – profesionist şi corect – treaba. Să producă plusvaloare. Restaurantele să ofere ciorbe de fasole, delicioase, ticsite de boabe bine fierte. Şi şniţele din carne atent aleasă, bătută cu simţ de răspundere şi tăvălită temeinic prin făină, ou şi pesmet. Iar treaba cluburilor este să descopere puşti talentaţi, pe care să îi pregătească pentru a deveni fotbalişti tehnici, disciplinaţi şi cu o bună viziune de joc. Şi atunci, am avea – cu toţii – ce şi de unde alege. Până atunci, hai să ne apucăm de treabă!

Se spune că, pentru ca răul să apară, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic. De ce am lăsa să se întâmple acest lucru? Sunt destui oameni buni şi în sport, şi în industria ospitalităţii, şi în toate celelalte categorii sociale şi profesionale. Haideţi să nu ne mulţumim cu alegerea celei mai accesibile dintre variantele aflate la îndemâna noastră, ci să conlucrăm pentru realizarea uneia noi. Superioară. Împreună, ne va fi mult mai uşor.

Hits: 225

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Doresc să intre în discuție?
Simțiți-vă liber pentru a contribui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *