Probabil, mai mult ca sigur

Părinte al informaticii române, marele – şi celebrul matematician – Grigore Moisil ne-a lăsat multe vorbe de duh. Unele au circulat mai intens tocmai după de “dom’ profesor” s-a dus să polemizeze cu Pitagora. Aproape că nici nu mai contează dacă era doar anecdotică, sau respectivele dialoguri chiar răsunaseră în aule universitare sau în cârciumi de cartier. Important e că valoarea de adevăr paradoxal îi era atribuită lui Grigore Moisil.

În una dintre aceste memorabile poveşti cu tâlc, partenerul de dialog al matematicianului a fost un alt personaj legendar român: Nicolae Topor. Celebrul meteorolog semna – număr de număr – în revista “Ştiinţă şi tehnică” un articol în care prevedea timpul probabil, pentru un viitor destul de îndepărtat, cu o precizie de invidiat. Întâlnindu-l pe Topor, în cadrul unei emisiuni TV, Moisil îl întreabă: “Domnule, cu ce probabilitate prevedeţi starea vremii pe termen mediu şi lung?”. Candid, reputatul meteorolog a răspuns sincer (fără a intui către ce era manipulat): “Anticipăm cu o probabilitate de aproximativ 40%”. Replica spirituală a matematicianului a venit abrupt: “Atunci, de ce nu spuneţi totul pe dos? – ca să aveţi 60% şanse de a le nimeri…”.

Deşi părea o metodă simplă de creştere – cu 50%! – a preciziei prognozei, paradoxul a fost “demascat” drept eroare logică tocmai de cel care l-a enunţat, în glumă. Şi totuşi, parcă am revăzut acelaşi film, după zeci de ani: pentru 2014, meteorologii au prorocit – cu mijloace mult mai performante, acum – o vară toridă şi secetoasă. Asta se întâmpla prin aprilie – mai. Cum a fost, de fapt? Păi, ştiţi şi voi: a plouat de cel puţin două ori pe săptămână, iar – în multe zile – temperaturile au fost – cum se spune la meteo – “ sub media multianuală”. Păi, eu ce să mai cred?

Acum, spre final de sezon, placa s-a schimbat: aceiaşi meteorologi prevăd pentru august – septembrie o vreme oarecum instabilă, cu destule precipitaţii. Şi atunci spun: e foarte bine! De fapt, cerul va rămâne – mult mai probabil – senin, zile la rând. Iar ploile ne vor ocoli. Vă aştept pe toţi la mare, în Mamaia Nord, pe plaja “Marttinez”! Să ne bucurăm împreună de celelalte 60 de procente ale probabilităţii.

Hits: 318

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Doresc să intre în discuție?
Simțiți-vă liber pentru a contribui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *